Je huis van buitenaf isoleren: stedebouwkundige vergunning nodig?

8/10/2019 - Immovlan.be

Je huis isoleren, doe je maar beter van buitenaf. Als het kan, tenminste, want da’s lang niet altijd het geval…

Muren vertegenwoordigen ongeveer een kwart van het warmteverlies van een huis. Ze isoleren, is dus meer dan gewoon aangeraden. De drie courantste oplossingen zijn: isolatie van binnenuit, spouwisolatie (d.w.z. in de spleet tussen de gevelsteen en de bouwstenen) en isolatie van buitenaf. De laatste methode krijgt onze voorkeur, ook al is het…

Duurder

Van buitenaf isoleren, is over het algemeen het duurst omdat deze techniek de installatie van steigers met zich meebrengt, net als verschillende andere extra kosten (verplaatsing, aanpassing of vervanging van frames…) en het aanbrengen van een externe beschermlaag (pleister of andere bekleding) vereist.

Een bouwvergunning nodig?

Bij nieuwbouw is er geen specifieke vergunning nodig. Voor wie renoveert, gelden andere regels aangezien je door een bestaand gebouw van buitenaf te isoleren het uiterlijk ervan verandert en dan moet een stedenbouwkundige vergunning worden aangevraagd. Bovendien is niet elke regio even streng en gelden overal andere regeltjes. Over de dikte van de isolatie, bijvoorbeeld. Ga voor je eraan begint dus zeker ten rade bij je gemeente over wat wel en wat niet mag.

Onmogelijk?

Hoewel elk verzoek van geval tot geval wordt bekeken, worden aanvragen voor gebouwen die als erfgoed worden aanzien doorgaans afgewezen. Maar bijvoorbeeld ook voor huizen die zich vlak naast de straat of aan de rand van een bouwzone bevinden (zo kan bijvoorbeeld een maximale dikte worden opgelegd). Je moet er ook rekening mee te houden dat, als externe isolatie wordt geaccepteerd, het type gevelbekleding (pleister, gevelbekleding of baksteen) kan worden opgelegd volgens de stedenbouwkundige regels die in je gemeente van kracht zijn.