6x tips voor de bezichtiging van een woning

4/10/2019 - Immovlan.be

Ben je op huizenjacht? Spannend! Maar hoe weet je nu waar je best op kan letten als je (voor het eerst) een woning gaat kopen? En hoe haal je het meest uit een bezichtiging? Immovlan geeft je 6 tips voor de bezichtiging van een nieuwe woning.

1. Neem iemand mee die er verstand van heeft

Er zijn zoveel dingen om op te letten bij de bezichtiging van een nieuwe woning, dat je gemakkelijk dingen over het hoofd ziet. Daarom is het verstandig om iemand mee te nemen die er verstand van heeft. Zo kan je uiteraard je ouders of een vriend meenemen, maar als het huis ouder is dan van 1980, is het ook slim om een professional mee te nemen die kan kijken naar de staat van het huis. Dit kan bijvoorbeeld een aankoopmakelaar zijn, maar ook een architect, bouwkundige of bijvoorbeeld een vakman als een schrijnwerker of loodgieter.

2. Controleer de kelder en/of kruipruimte

Controleer altijd even de kruipruimte of kelder van een bestaande woning. Je wil immers ook weten hoe je huis er aan de onderkant uitziet. Geraak je er gemakkelijk? Staat er water in? Ruikt het muf? In dat geval kan er weleens iets vochtigs aan het schimmelen zijn … Tegenwoordig is er ook heel wat te doen rond asbest. Kijk op www.vlaanderen.be/asbest-in-en-rond-de-woning voor meer informatie hierover, of neem bij twijfel een asbest specialist mee voor een tweede bezichtiging van de woning.

3. Bezichtigen doe je niet enkel met je ogen …

Open de ramen en deuren eens, tik op de ruiten en trek gerust een kast open, dat voorkomt pijnlijke verrassingen. Laat de kranen ook eens lopen en trek het toilet door. Bezichtigen doe je niet enkel met je ogen, je mag best sommige zaken met je handen ‘controleren’.

4. Stel kritische vragen

Iemand meenemen is niet alleen fijn op het moment zelf, ook later kan je alles nog eens -bespreken. Bepaalde zaken die je zelf nog niet had gezien, zal een ander wellicht wel opgevallen zijn, en andersom. Vraag ook even goedkeuring aan de makelaar of de eigenaars of je foto’s mag maken, waar je thuis nog eens op je gemak naar kunt kijken.

5. Verlies je woonwensen niet uit het oog

Om te voorkomen dat je tijdens een bezichtiging niet alleen vanuit je emoties handelt en enkel kijkt naar je eigen woonwensen, neem je best een checklist met praktische vragen mee. Hierin kan je bijvoorbeeld op voorhand noteren dat je wilt weten hoe oud de raamkozijnen zijn, of wanneer de elektriciteit of cv-ketel vervangen is.

6. Maak een wandeling door de buurt!

Een belangrijk onderdeel van persoonlijke woonwensen is ook de omgeving waarin de woning zich bevindt. Uiteraard kan je dit doen via de website mobiscore.be, waarmee je in enkele clicks kan zien hoe goed winkels, scholen en haltes van openbaar vervoer te voet of met de fiets bereikbaar zijn vanaf een woning. Toch merk je de sfeer, het (drukke) verkeer eerder op door een wandelingetje te maken. Ook mag je gerust eens aanbellen bij een buur om te vragen naar zijn/haar ervaringen met de buurt. Je zal zeker en vast een eerlijk antwoord krijgen en geen verkooppraatje!