Inductiekookplaten: wat moet je erover weten?

2/10/2019

Welke pannen te gebruiken bij inductie? En welk onderhoudsproduct om de platen te reinigen? Wat is een boosterfunctie..? Hierbij alle antwoorden!

In tegenstelling tot conventionele elektrische platen of glaskeramiek zijn inductiekookplaten magnetisch. Daarom is het noodzakelijk om potten en pannen te gebruiken die dat ook zijn. Hoe weet je of ze compatibel zijn met inductie? Zoek aan de onderzijde voor een logo met een kleine veer. Twijfel je nog, haal er dan simpelweg een magneet bij. Blijft deze plakken aan het metaal, zit je goed.

Gebruik bij voorkeur potten en pannen van een goede kwaliteit en met een platte, dikke bodem. Een perfect vlak oppervlak voorkomt oververhitting op plaatsen waar voedsel de neiging heeft om te blijven plakken. En hoe dikker de bodem van de pot of pan, hoe gelijkmatiger de warmte wordt verdeeld.

De cirkel(s)

De diameter van de gebruikte potten is ook van belang. De cirkel op de plaat bepaalt immers de minimale grootte van de pan die je moet gebruiken. De diameter mag max. 12% kleiner zijn van de grootte van de cirkel. Voorbeeld: voor een inductiezone van 21 cm is een pan met een minimale diameter van 18 cm nodig.

Een dubbele cirkel op de plaat? Dat betekent dat je er ook kleine potten op mag plaatsen.

Booster?

De meeste inductietafels zijn tegenwoordig voorzien van een boosterfunctie, wat bijzonder praktisch is, bijvoorbeeld om water in iets minder dan 3 minuten te koken. Deze functie is echter te vermijden met sommige pannen, waaronder geëmailleerde gietijzeren braadpannen. Het glazuur kan immers beschadigd raken als de hitte te snel stijgt.

Hoe zit het met het onderhoud?

Zorg er voor het schoonmaken voor dat de kookplaten uitgeschakeld zijn. Wacht ook tot de te reinigen gebieden volledig zijn afgekoeld. Om te voorkomen dat vuil zich ophoopt, maak je best na elke kookbeurt schoon.

Hoe?

Gebruik een geschikt reinigingsmiddel en een microvezeldoek. Een niet-schurende spons of een speciale schraper kunnen ook. Vermijd in ieder geval dat je krassen maakt. Ook bepaalde gels en poeders kunnen onherstelbare sporen veroorzaken.

En ook…

Een inductieplaat is stevig maar niet onbreekbaar. Vermijd wrijving en schokken met potten en pannen. Een gouden tip: gebruik de kookplaat niet als werkblad en plaats er geen keukengerei op dat krassen kan maken, of hete deksels die een zuignapeffect kunnen veroorzaken.