Een kippenhok installeren: de gebruiksaanwijzing!

24/09/2019

Van plan om kippen een plaats in je tuin te geven? Lees dan zeker deze tips als je wil dat je nieuwe gevleugelde vrienden gelukkig én veilig leven.

Zorg ervoor dat het kippenhok beschermd is tegen de zon, goed verlicht en geventileerd wordt, maar ook beschermd tegen tocht. Een zuidoostelijke oriëntatie is ideaal: zo kunnen je kippen profiteren van de warme ochtendzon terwijl ze ‘s middags van de hitte worden afgeschermd. Denk ook aan je buren wat geluids- en geurhinder betreft als je een locatie in de tuin bepaalt.

Als je niet van plan bent om kuikens op te voeden of als je je gemoedsrust wil bewaren, zet dan geen haan bij de kippen. Zijn ochtendzang kan immers bijzonder vervelend zijn. Wat de veiligheid betreft: het is essentieel om hoge en stevige hekken tegen vossen te plaatsen. Zo voorkom je ook meteen dat je kippen je moestuin of eventuele bloemperken vernielen. Een opening van 25 x 30 cm volstaat om kippen vrije doorgang te bieden. Gebruik een ‘glijdende’ plank om het kippenhok te kunnen sluiten .

Dagelijkse routine

Om de veiligheid te garanderen, is het echt noodzakelijk om het kippenhok elke nacht op slot te doen. Weet dat kippen tijdens warme maanden zelden voor 22 uur gaan slapen. Het handigste is om een groot kippenhok te hebben, uitgerust met een kleine binnenplaats zodat de kippen nog even hun benen kunnen strekken. Ze naar hun nieuwe huis lokken, is trouwens niet zo moeilijk. Er gaat niets boven een emmer graan om ze aan te trekken en veilig te houden tot de volgende ochtend. Een trio kippen leveren genoeg eieren voor een hele familie.

Zorg er tot slot ook voor dat je kippen stressvrij leven. Is de grond bekrast of zelfs kaal, betekent dit dat er te veel kippen in het hok zitten of dat het te klein is. Pas ook op voor gegroefd hout en spleten, want huisstofmijten en luizen zijn dol op deze kleine hoekjes en gaatjes. Golfplaten zijn ideaal. Het hok moet daarnaast goed geventileerd worden om condensatie, schimmel en bacteriegroei te voorkomen. Overweeg ook om een waterbak op te hangen, een voederbak te installeren en de bewoners onbeperkt eierdoppen, een grote bron van calcium en, als de ruimte het toelaat, een badkuip te bieden zodat de dames hun veren kunnen verzorgen.