Waarom driedubbele beglazing niet meer Belgen overtuigt…

19/09/2019

In een tijd waarin we het bijna alleen over isolatie, passieve woningen en energie-efficiëntie hebben, mogen we terecht de vraag stellen waarom driedubbele beglazing niet vaker in de aandacht komt…

Driedubbele beglazing zorgt zonder enige twijfel voor een betere isolatie. De warmtetransmissie (Ug-waarde) geeft een duidelijk resultaat: terwijl het coëfficiënt van dubbele beglazingen doorgaans tussen 1,1 en 1,6 schommelt, geeft driedubbele beglazing beduidend betere resultaten: tussen 0,8 en 1, of soms zelfs veel lager wanneer de ruimte tussen de ramen met krypton is gevuld. In de zomer filtert driedubbele beglazing ook heel effectief de zonnestralen uit de zon, wat de verwarming van de ruimte helpt te beperken.

Nadelen

Driedubbele beglazing maakt ruimtes minder helder en aangezien zonnestralen meer worden gefilterd, warmt de ruimte in de winter minder snel op. Bovendien is dit type beglazing erg zwaar en zijn een specifiek frame en schroeven vereist. Op vlak van geluidsisolatie verandert er bovendien niets, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken. Tot slot, en dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor het lage succes, is driedubbele beglazing peperduur.

Conclusie

Driedubbele beglazing bewijst zijn nut in passieve huizen, waar elke kleine ";inspanning" telt, maar in een traditionele woning zijn de kosten de beslissing niet waard: daarvoor is de energiewinst gewoonweg te laag. Een betere oplossing? Investeren in deftige dubbele beglazing en meer geavanceerde isolatie.