Waarom je kleding niet met regenwater mag wassen

16/09/2019

Regenwater mag dan vrij zijn van kalk, wat een vrij sterk argument lijkt voor je portemonnee en voor de levensduur van je wasmachine, maar het gebruiken om kleding mee te wassen, is het voor alle duidelijkheid niet…

Verschillende studies ontmoedigen deze praktijk sterk. Regenwater is per definitie onbehandeld en zit vol vervuilende stoffen. Bovendien is het meestal je dak dat het verzamelt, wat betekent dat het niet alleen stof, maar ook veel bacteriën bevat. Wie in een sterk vervuilde omgeving of in de buurt van boerderijen woont, gebruik dit water dus beter gewoonweg niet: het kan namelijk pesticiden en andere schadelijke componenten bevatten.

Het wassen van kleding van mensen met allergieën of zelfs van kinderen wordt sterk afgeraden, tenzij je over een effectief systeem beschikt om vervuiling tegen te gaan. Het opvangen van regenwater is natuurlijk wel een goed idee op zich. Het vervangt voordelig stadswater om bijvoorbeeld de tuin te besproeien, de auto te wassen of het toilet door te spoelen.