Biomassaketel: bezorgen deze nadelen je een koude douche?

11/09/2019 - Immovlan.be

Aangezien mazoutketels de komende vijftien jaar uit België zullen verdwijnen, vragen veel landgenoten zich af of de tijd nu al rijp is om over te schakelen op een andere verwarmingsbron. Een oplossing zou biomassa kunnen zijn. Maar waar hebben we het over?

Een biomassaketel gebruikt brandstoffen van organische oorsprong. In België gaat het meestal om hout of pellets, of om hernieuwbare brandstoffen. Bij verbranding ontstaan sowieso broeikasgassen, maar veel minder dan bij een conventionele oliegestookte ketel. Dit type ketel kan je huidige ketel perfect vervangen en hetzelfde werk doen. Enkele consequente voordelen: de verbranding is minder vervuilend, het verbruik ligt laag en hout en pellets behoren tot de goedkoopste brandstoffen op de markt. Bovendien bestaan er aanzienlijke premies voor de installatie van zulke ketels.

Alleen maar voordelen?

Een biomassaketel legt ook een aantal beperkingen op: zo’n toestel is duur in aanschaf (5.000 tot 20.000 euro) en vereist een regelmatige aanvoer van brandstof . Momenteel zijn er twee modellen beschikbaar: een manuele en een automatische. Laatstgenoemde beschikt over een autonomie van enkele weken, al heb je daarvoor wel een silo nodig. Weet ook op dat zo’n ketel moeizamer op temperatuur komt dan een conventionele ketel en dat een bufferreservoir (om onbedoeld in- en uitschakelen te voorkomen) sterk wordt aanbevolen. Je moet ook een geschikte schoorsteen en een opslagruimte voorzien.