Zo regel je een parkeerverbod voor je werf

29/08/2019 - Immovlan.be

Om je werf vlotter toegankelijk te maken zou je willen dat er voor de deur een parkeerverbod geldt. Is het nodig om dat aan te vragen en hoe ga je daarbij te werk?

Als je je woning (ver-)bouwt kan het bijzonder handig zijn dat er een parkeerverbod geldt op de openbare weg voor de werf. Op die manier kunnen leveranciers van bouwmaterialen gemakkelijker leveren en kan je aannemer zijn voertuig(en) daar parkeren.

Zelf afbakenen?

Het is meestal niet toegelaten om zelf een bord ‘verboden te parkeren’ te kopen en dat op de openbare weg te zetten. Het plaatsen van een stoel of een ander object op de openbare weg is al helemaal uit de boze. Doe je dat toch dan zal het parkeerverbod niet geldig zijn en riskeer je ook een boete.

Win inlichtingen in

De spelregels over wat je dan wel moet doen verschillen van gemeente tot gemeente. Het is dan ook belangrijk dat je op de gemeente of stad waar de werf gelegen is de nodige inlichtingen inwint. De meeste gemeentes en steden eisen dat je om een parkeerverbod te kunnen invoeren de toestemming hebt van de bevoegde diensten binnen de gemeente.

Een vergoeding betalen?

In heel wat steden en gemeenten zal men, als je de toelating om een parkeerverbod te laten gelden krijgt, een vergoeding van je vragen. Het bedrag daarvan verschilt al eveneens van gemeente tot gemeente Op sommige plaatsen (en dan zeker in steden) is die vergoeding zonder meer aanzienlijk te noemen.

Los van de vergoeding voor het parkeerverbod moet je misschien ook nog een bijkomende vergoeding betalen voor het huren van de borden ‘verboden te parkeren’ enz.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)