Professioneel advies: Dak isoleren? Kies uit deze 4 methoden!

28/08/2019

Om de energieprestaties van een gebouw te verbeteren, is dakisolatie sowieso noodzakelijk. Deze vier materialen zorgen voor een optimale warmte-isolatie…

Marktleider Knauf Insulation uit Duitsland biedt een nieuwe 370 mm dikke glaswol aan, ideaal voor de binnenisolatie van omgebouwde of leegstaande zolders, of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie. Deze halfstijve panelen, die op rollen worden geleverd, worden TI 216 genoemd en zijn bedekt met een kraft-oppervlak dat stofverlies beperkt.

Watten zijn nu ook verkrijgbaar in panelen. Een oplossing voor de binnenisolatie van het hele huis, of het nu gaat om de zolder, scheidingswanden, binnenmuren enzovoort. Ze zijn gemaakt van 90% katoen uit stoffen die niet door de textielindustrie worden gebruikt. Zulke panelen zijn over het algemeen 600 mm x 1.200 mm groot en beschikbaar in verschillende diktes (50, 80, 100 of 200 mm).

Ook buiten

Dakisolatie van buitenaf komt steeds vaker voor bij renovaties en wordt gewaardeerd om de hoge brandwerendheid. Gebaseerd op harde isolatiepanelen, garandeert deze methode een hogere energieprestatie van een gebouw door de thermische verliezen in het dak en de ventilatie te beperken. De panelen die voor de onderlaag worden gebruikt, zijn over het algemeen gemaakt van fenolschuim waarvan de dikte varieert naargelang de gewenste thermische weerstand.

Ten slotte wordt geëxtrudeerd polystyreen gebruikt voor zowel binnen- als buitenisolatie. Dit materiaal kan ook worden gebruikt voor het isoleren van vloeren en dekvloeren, platte en schuine daken, ondergrondse muren, kelders, binnen- en buitenmuren…