Deze premie kan je in Vlaanderen vragen voor een thuisbatterij

26/08/2019

Sinds 1 augustus ll kan je in Vlaanderen een premie aanvragen als je een thuisbatterij installeert. Op welk bedrag kan je daarbij aanspraak maken en met welke voorwaarden moet je rekening houden?

Als je een thuisbatterij wil installeren kan je sinds kort in Vlaanderen een aanzienlijke premie krijgen. Hiermee kan je voor een belangrijk stuk de investering die je in de batterij doet dekken.

Over hoeveel gaat het?

De premie bedraagt 250€ per kWh, met een maximumbedrag van 3200€ per aansluitingspunt en maximum 35% van de investeringskost. Je kan daarbij zo’n premie aanvragen sinds 1 augustus en (voorlopig?) tot eind volgend jaar. De overheid voorzag daarbij een subsidiepot van 5 miljoen euro wat goed is voor zo’n 2500 systemen.

Waar aanvragen?

Je kan de premie online aanvragen bij het departement Omgeving. Hiervoor kan je terecht op de website https://www.lne.be/premie-voor-de-aankoop-of-leasing-van-een-thuisbatterij. Weet wel dat enkel natuurlijke personen in aanmerking komen voor de premie. Vennootschappen of organisaties kunnen die niet aanvragen. Het inkomen van de aanvrager is integendeel niet van belang om al dan niet aanspraak te kunnen maken op de premie

Enkele voorwaarden

Om een premie te kunnen krijgen moet je vooreerst overstappen van een terugdraaiende naar een digitale meter. Bovendien moet de batterij aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen en moet ze geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur. Het is ook niet om het even welke batterij u plaatst. Meer bepaald komen loodbatterijen met waternavulmogelijkheid niet in aanmerking.

Als het batterijsysteem wordt aangekocht, moet het minstens 10 jaar aangesloten blijven. Een leasingcontract moet een minimumlooptijd van 10 jaar hebben.

Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)