Waarmee rekening houden bij het kiezen van een binnendeur?

23/08/2019

Bezig met de bouwen of verbouwen? Waarschijnlijk staan de binnendeuren dan niet hoog op je prioriteitenlijstje. Toch kunnen ze je interieur mee maken of kraken. Ga je voor strak, eerder klassiek, hout of aluminium? Met deze tips maak je alvast een weloverwogen keuze.

Welk materiaal past bij je interieur?

Binnendeuren zijn in heel wat materialen verkrijgbaar. Het materiaal van je binnendeur bepaalt voor een groot stuk de uitstraling. Wij zetten even de voornaamste types binnendeuren op een rijtje:

 • Massief houten deur: Deze deuren komen al bij al weinig voor en ze kosten vaak aardig wat. Hoe massiever het hout, hoe hoger het prijskaartje. Ook de soort hout heeft natuurlijk impact op de prijs.
 • Samengestelde houten deuren: De meest voorkomende binnendeur. Het gaat om samengestelde deuren rond een houten kader. Daarop komt meestal een MDF-plaat te liggen die op verschillende manier kan afgewerkt worden:
 • verf- of schilderdeuren
  Veruit de goedkoopste binnendeuren. De exemplaren met een honingraatvulling zijn het voordeligst.
 • Lakdeuren
  Met een gelakte deur kun je alle kanten uit. Ze zijn vaak ook krasbestendiger dan verfdeuren.
 • Melamine-, laminaat- en fineerdeuren
  Ook deze 3 types hout kunnen je deur afwerken. Ze hebben stuk voor stuk hun voor- en nadelen.
 • Glazen deuren: Een glazen deur zorgt voor meer lichtinval en een open uitstraling. Verschillende tinten glas zijn mogelijk, zodat je deze kunt afstemmen op je interieur.
 • Metalen deuren: Hier gaat het om stevige stalen deuren. Ze zijn maatvast, krimp- en vaak ook krasvrij. Ze hebben weinig onderhoud nodig en zijn vrij makkelijk te plaatsen. Ook hier zijn verschillende kleuren mogelijk.
 • PVC: Heel wat buitendeuren zijn uit PVC gemaakt, maar ook binnendeuren zijn in PVC mogelijk. Een speciale coating zorgt voor een warme uitstraling.

Greeploos of niet

Gezien de strakke vormgeving is er vandaag de dag veel vraag naar greeploze deuren. Daarnaast kun je ook kiezen voor een vloerpomp die de deur in twee richtingen kan doen opengaan. Beide oplossingen passen perfect bij een modern interieur.

Zonder kader of met

Een andere trend is zeker het verwerken van de deuren in de muur. De deurlijsten zijn weggewerkt, waardoor de deur en de muur, één geheel lijken te vormen. De plaatsing is wel wat complexer en niet elke muurdikte is even geschikt. Informeer je dus goed.