3 tips om de juiste verfroller te kiezen

22/08/2019 - Immovlan.be

Elke klusser zou een verfroller in huis moeten hebben. De vraag blijft alleen welk type rol je best kiest…

Al ooit gemerkt dat er veel verschillende types verfrollen bestaan? Met lange of korte haren, van mohair, van foam… Bovendien zijn sommige rollers zeer breed en andere zeer kort. Logisch natuurlijk, want al deze varianten hebben een andere functie. Maar wat moet je nu kopen? Stel eerst deze 3 vragen aan jezelf…

1. Welke breedte kiezen?

De te kiezen breedte is afhankelijk van het te verven oppervlak. We gebruiken brede rollen (18 of 25 cm) voor grote oppervlakken zoals gevels, wanden of plafonds, en smalle rollen (max. 11 cm) voor kleinere oppervlakken zoals deuren, meubels of plinten.

2. Welk type rol kiezen?

Het type rol wordt hier gekozen op basis van de te gebruiken verf. Rollen met min of meer lange haren worden meestal gebruikt met verven op waterbasis. Voor lak gebruik je een zogenaamde lakrol met korte tot zeer korte haren. Foamrollers zorgen dan weer voor een zeer gladde afwerking.

3. Hoelang?

De lengte van de haren kan van de ene rol tot de andere variëren van enkele millimeters tot zelfs enkele centimeters. De basisregel is eenvoudig: hoe ruwer het te schilderen oppervlak (zoals bij een bakstenen gevel met voegen of pleisterwerk), hoe langer de haren en hoe gladder het te schilderen oppervlak (een MDF-meubel bijvoorbeeld), hoe korte de haren (of je kan een foamroller gebruiken). Weet trouwens dat als je “effecten” wil, er daar ook speciale rollers voor bestaan.