Je raamwerk nog niet onderhouden? Zo ga je te werk

21/08/2019

Zelfs het beste en sterkste raamkozijn vereist een minimum aan onderhoud. Een overzicht!

Onderhoud raamwerk PVC

Zelfs kozijnen van PVC hebben onderhoud nodig. Een vochtige spons volstaat, eventueel gedrenkt in een beetje afwasmiddel of zwarte zeep. Vermijd het gebruik van schurende producten, agressieve vloeistoffen of oplosmiddelen. Een microvezeldoek verkiezen we boven een droge doek, die het oppervlak van het profiel kan bekrassen.

Controleer alle bewegende delen één keer per jaar, met inbegrip van het kantel- en draaimechanisme, en smeer ze indien nodig. Een paar druppels olie of WD-40 volstaat.

Onderhoud houten raamwerk

Voor hout moet je helder water en eventueel een neutraal reinigingsmiddel gebruken. Vermijd droge doeken, schuur- of acetonhoudende producten, terpentijn en ammoniak. Om de 2 à 3 jaar licht schuren, is de boodschap en de meest blootgestelde delen (vooral bij ramen op het zuiden) moeten worden geverfd of gebeitst indien nodig. Vergeet zeker niet om de afvoergaten van de bodemprofielen schoon te maken. Zo zullen ze nooit verstopt raken.

Ook hier moet je alle bewegende delen minstens eenmaal per jaar controleren en indien nodig smeren.

Onderhoud aluminium raamwerk

Regelmatig onderhoud is hier essentieel om roest te voorkomen. De onderhoudsfrequentie is afhankelijk van de omgeving: in plattelandsgebieden gebieden moet één of twee keer per jaar een sessie worden ingelast, in stedelijke en industriële gebieden minstens 3 keer per jaar. Wij aan de zee woont of op een plaats waar veel vervuiling is, zal nog vaker aan de slag moeten.

Voor het onderhoud van aluminium moet je helder water gebruiken, eventueel aangevuld met een mild schoonmaakmiddel. Spoel steeds grondig af met schoon water. Zorg ervoor dat je ook hier de afvoergaten schoonmaakt zodat ze niet verstopt raken en dat de bewegende delen worden gecheckt.

Voor alle soorten kozijnen is het trouwens aan te bevelen om de beglazingsvoegen licht in te oliën, zodat ze hun flexibiliteit behouden. In geen geval mogen ze in contact komen met geconcentreerde wasmiddelen, anders kunnen ze onherstelbaar beschadigd raken…