Welke boom of struik kiezen? Deze 5 raden we aan…

14/08/2019

In je tuin kan je verschillende soorten bomen planten, gaande van rustieke tot exotische exemplaren. Weet echter dat je eerst de beschikbare oppervlakte moet kennen alvorens je tot zo’n actie overgaat.

Wie een boom of struik kiest, moet rekening houden de bodem. Struiken zijn met name geschikt voor kleinere tuinen, bijvoorbeeld in steden.

De schoonvrucht is een mooi voorbeeld. Oorspronkelijk afkomstig uit het zuidoosten van de Verenigde Staten, wordt deze struik gekenmerkt door de productie van paarse bessen die de hele winter zal duren. De schoonvrucht geeft een kleurrijk tintje aan je tuin en wordt ook door vogels gewaardeerd. Voor de teelt volstaat een rijke bodem en een zonnige ligging. Jonge struiken die vorstgevoelig zijn, moeten de eerste drie jaar met mulch worden beschermd.

De Japanse kweepeer is nog zo’n prachtige struik. In het voorjaar pakt hij uit met al zijn pracht en praal en met zijn kale stengels met bijzonder elegante takken, bedekt met roze of rode bloemen. De Japanse kweepeer is een gemakkelijk te kweken struik en past zich aan alle grondsoorten én aan alle klimaten aan. Na een rijke voorjaarsbloei krijgt hij in de herst gele vruchten.

Geuren en kleuren

Kamperfoelie behoort tot de Lonicera-familie. Er bestaan veel soorten van: sommige kamperfoelie zijn klimplanten, andere varianten worden gebruikt als bodembedekker of om een heg te vormen. De bekendste zijn ongetwijfeld de klimmende kamperfoelietjes waarvan de wijnstokken rond een steun gewikkeld zijn. Ze bedekken bij voorkeur oude boomstammen, muren of groeien op tralies. Naast het esthetische aspect van de bloemen, geven ze een verfijnd parfum af.

De pracht en praal van een magnolia

De prachtig bloeiende magnolia (Magnolia grandiflora) is een klassieker die zijn plaats opeist in grote tuinen. Deze bomenfamilie omvat exemplaren die variëren in grootte van 2 tot 30 meter, dus het is belangrijk om de juiste soort te kiezen. Magnolia’s houden van zonnige of halfschaduwrijke locaties. Ze kunnen het hele jaar door geplant worden, behalve tijdens de vorstperiode en bij voorkeur in april. De jaarlijkse bloei van magnolia’s geeft veel geur af.

De kleuren van een Japanse esdoornboom

Japanse esdoorns kennen een langzame groei met een grootte die varieert van 4 tot 10 meter, afhankelijk van de soort. Ze bloeien in april/mei en hun gevleugelde roodbruine vruchten, de zogenaamde samara’s, zijn gegroepeerd in paren en zeer decoratief in de herfst. In de herst herken je ze aan hun flamboyante oranje bladeren.