Hoe hoog een plafond moet zijn? Dat verschilt in Vlaanderen, Brussel en Wallonië

5/08/2019 - Immovlan.be

Een te hoog plafond veroorzaakt warmteverlies, een te laag plafond veroorzaakt een gevoel van claustrofobie. Maar wist je ook dat er in België bepaalde wetten over bestaan? Een zeer kort overzicht!

Over het algemeen hebben recente constructies plafonds van 2,5 meter of meer van de grond gemeten. Hoewel er geen maximumgrens is, zijn er wel regels die een minimumgrens opleggen.

In Brussel moeten sociale woningen, net als recente gebouwen, over een vrije hoogte van 2,5 meter beschikken. Alleen de kamers op zolder kunnen profiteren van een lager gelegen plafond (2,3 meter).

In Wallonië is het wat ingewikkelder: gerenoveerde huizen moeten een plafond van minstens 2,2 meter hebben in de leefruimte en zelfs maar 2 meter in de slaapkamer. Voor nieuwe gebouwen moet je daar telkens twintig centimeter bijtellen.

In Vlaanderen dan moeten sociale woningen aan vrij strenge regels voldoen: voor de woonkamer en keuken geldt 2,5 meter, voor slaapkamers en badkamers 2,4 meter en voor garages en loodsen 2,2 meter.