Droogte: zo kan je je moestuin redden!

25/07/2019

Gezien de droogte waar we momenteel mee te kampen hebben, heeft je groententuin extra veel water nodig. Behalve als je gaat… mulchen!

Mulchen van een moestuin wil zo veel zeggen als het bedekken van de grond met een beschermlaag van (indien mogelijk) plantaardig materiaal. Denk aan hooi, stro, dode bladeren, varens, houtsnippers, afgebroken schors, in de zon gedroogd gras enzovoort.

Onweerlegbare voordelen

Afhankelijk van het seizoen heeft mulchen vele voordelen, zoals het beperken van de verspreiding van onkruid, het isoleren van de koude en het verrijken van de bodem door de langzame afbraak van de mulch. In de zomerperiode heeft mulchen nog een ander interessant voordeel: het beperkt de verdamping van water.

Waterbesparing

Door de aarde te beschermen tegen direct zonlicht wordt de verdamping van water uit de bodem aanzienlijk beperkt. Een gebied met bijvoorbeeld stro zal langer nat blijven en de gewassen die er geplant worden, zullen dan ook minder water nodig hebben en al zeker als je kiest voor een dikke laag mulch (een laag hooi van 10 tot 15 cm bijvoorbeeld). Weet dat een onbedekte bodem een korst aan de oppervlakte kan ontwikkelen in geval van droogte. Zo’n korst verhindert een efficiënte wateropname tijdens de daaropvolgende besproeiing. Het water loopt dan aan de oppervlakte weg en zal niet diep genoeg in de bodem dringen. Bovendien absorbeert stro het water beter en moet er drastisch minder van worden gebruikt.