Een zwembad bouwen? Dit zijn de regels!

23/07/2019

Met een hittegolf op komst, nood aan wat verkoeling? Een zwembad is de perfecte oplossing, maar voor je halsoverkop begint te bouwen, houd je maar beter rekening met de wetgeving. Wij zetten de belangrijkste regeltjes even voor jou op een rijtje.

Niet altijd een vergunning nodig

Wil je een zwembad bouwen, maar heb je geen zin om een vergunning aan te vragen? Houd je je aan de volgende voorwaarden, dan heb je daar alvast geen last van:

  • Je zwembad mag niet hoger dan anderhalve meter boven het maaiveld uitkomen
  • Het mag niet overdekt zijn
  • Het mag maximaal 30 meter van de woning liggen
  • Het moet verder dan 1 meter van de perceelsgrens liggen
  • Je zwembad bevindt zich niet in kwetsbaar gebied

De belangrijkste regel is misschien nog wel dat het totaal van je niet-overdekte constructies niet groter dan 80m2 mag zijn. Let dus op als je ook al andere bouwwerken in je tuin hebt laten uitvoeren.

Concreet betekent dit dat je ook je terras of bijvoorbeeld een siervijver moet meetellen, waardoor je al redelijk snel aan 80m2 komt. Wil je een groter zwembad dan zul je een dossier moeten indienen en een vergunning aanvragen.

Informeer bij je gemeente

Overweeg je een zwembad, neem dan altijd even contact op met de gemeente. Zij kunnen je helpen met de juiste informatie. Bovendien geldt in sommige gemeenten nog een meldingsplicht en daar heb je dan ook meteen aan voldaan. Ook je zwembadbouwer kan je ongetwijfeld helpen bij het aanvragen van de vergunning en kent de regelgeving.