Welke beglazing voor je huis? Een overzicht!

5/07/2019

De keuze voor dubbele of zelfs driedubbele beglazing biedt veel voordelen, vooral op het gebied van warmte- en geluidsisolatie. Weet echter dat er meer bij komt kijken dan alleen maar meer lagen glas…

Aangezien binnenramen weer in trek zijn, bijvoorbeeld van de keuken naar de woonkamer of van de badkamer naar de slaapkamer, geldt dat ook voor enkele beglazing. Uiteraard hebben we dan niet over ramen voor de buitenmuren, want daarvoor gebruik je maar beter isolerend glas: dubbele of zelfs driedubbele beglazing om precies te zijn.

Dubbele beglazing bestaat uit twee glasplaten die van elkaar gescheiden zijn door lucht of, nog beter, door een gas zoals argon of krypton, die als natuurlijke warmte- en geluidsisolatie werken. Elke glasplaat is over het algemeen 4 mm dik, met daartussen een opening van 12 tot 16 mm dik.

Hoe meer lagen, hoe beter

Voor een passiefhuis wordt driedubbele beglazing gebruikt. Dit zorgt voor een perfecte isolatie en beperkt dus het energieverlies in huis. Het principe van dit systeem: drie lagen glas, ook gevuld met isolerend gas. Bepaalde factoren kunnen echter de isolatiekwaliteit van dit type beglazing verminderen. Denk aan de kwaliteit van de kozijnen, de waterdichtheid, de oriëntatie van het raam of zelfs de ligging van het huis.

Glas in al zijn vormen

Naast dubbele en driedubbele beglazing hebben glasfabrikanten ook andere alternatieven ontwikkeld, zoals Securit-glas, dat inbraakvertragingen tot 30 minuten kan veroorzaken, of dikker anti-geluidsglas, dat wordt aanbevolen in buurten met een hoge geluidsoverlast. Voor een zuidelijke blootstelling kan het nuttig zijn om voor beglazing te kiezen die een zonnebehandeling is ondergaan. Zo’n raam zal zonnestralen weerkaatsen en oververhitting van kamers voorkomen. Daarnaast zal het het risico van verkleuring van muren en textiel verkleinen.

Zelfreinigend glas wordt dan weer aanbevolen voor ramen die moeilijk toegankelijk zijn, of voor veranda’s. Tot slot halen we elektrostatisch glas, dat op verzoek ondoorzichtig wordt dankzij de toevoeging van elektriciteit.