Appartement renoveren: 6 of 21% BTW?

26/06/2019

Je wil je eigen appartement renoveren of er zouden renovatiewerken moeten gebeuren aan de gemene delen van het gebouw (gevel, dak, inkomhal…). Moet je dan 21% BTW betalen op deze werken of kan je ze ook tegen 6% laten uitvoeren?

10 jaar

Om te kunnen genieten van 6% BTW moet het appartement dat je wil renoveren al minstens 10 jaar in gebruik genomen zijn. Bovendien moet je het appartement waaraan de werken worden uitgevoerd na de verbouwing uitsluitend of in hoofdzaak gebruiken als privéwoning. Het feit dat je het appartement na de verbouwing verhuurt aan iemand die er zijn hoofdverblijfplaats in zal hebben doet hier niet aan af. Ook dan kan je tegen 6 % verbouwen.

En de gemene delen?

Dezelfde regel geldt voor de gemene delen. Ook verbouwingen daaraan kunnen … tegen 6% als het gebouw maar lang genoeg in gebruik is en gebruikt wordt als ‘privéwoning’. Om te weten hoelang het gebouw al in gebruik is kijkt men naar de langst in gebruik zijnde kavel binnen het gebouw. Dat betekent dan ook in zijn essentie dat de tien jaar begint te lopen vanaf het moment dat het eerste appartement binnen het gebouw in gebruik werd genomen.

Enkele appartementen worden beroepshalve gebruikt

Als bepaalde appartementen of kavels in het gebouw niet gebruikt worden als privéwoning maar wel beroepshalve (er zijn bv. kantoren of een handelszaak in gevestigd) dan kan de 6% regeling niet gelden voor het ganse werk. Er zal dan een opsplitsing moeten gebeuren in functie van het deel van de appartementen die beroepshalve gebruikt worden en deze die voor privébewoning dienen. Een deel van de werken zal dan gefactureerd worden aan 6% en een deel aan 21%.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)