Een (klein) zwembad vullen: zo bereken je hoeveel water je nodig hebt

24/06/2019 - partner: Immovlan.be

Een klein zwembad installeren tijdens deze warme zomerperiode? En goed idee is dat, al mag je niet vergeten om het volume te berekenen. Dit is omwille van verschillende redenen belangrijk, zoals voor de behandeling.

Weten hoeveel water erin moet, is de kostprijs ervan kennen (op basis van de prijs per m³ water die je verdeler in rekening brengt) én weten hoeveel er van je producten nodig zijn voor de behandeling.

Is je zwembad rechthoekig?

De berekening van het volume van een rechthoekig zwembad is zeer eenvoudig: lengte x breedte x hoogte. Vergeet niet om alles in meters te berekenen: dit geeft je een antwoord in kubieke meter (1 m³ = 1.000 l). Zorg er ook voor dat je de binnenafstanden van het zwembad meet, niet de buitenafstanden. Voorbeeld: een zwembad van 2 m lang, 1 m breed en 0,6 m hoog bevat 1,2 m³ (1.200 liter water).

Is je zwembad rond?

Als je zwembad rond is, gaat de formule als volgt: 3,14 x straal v/h zwembad x straal v/h zwembad x hoogte v/h zwembad (π x R² x H voor de wiskundigen). Let op dat je straal en diameter niet met elkaar verwart. Een rond zwembad met een straal van 0,9 m en een hoogte van 0,7 m zal 1,78 m³ water bevatten. Dat is 1.780 liter.

Is je zwembad ovaal?

Een ovaal zwembad? Dan tel je lengte x breedte x diepte x 0,89. Voorbeeld: een ovaal bed van 3 m lang op 1,6 m, gevuld tot 0,8 m hoogte, bevat 3,41 m³ water (3.410 liter).