Wederopname van uw krediet: de ideale oplossing om renovatiewerkzaamheden te financieren?

24/06/2019

U hebt renovatieplannen, maar u weet niet welke kredietformule het best bij u past. Een lening op afbetaling? Een hypothecair krediet? Een wederopname? Geen nood, in dit artikel zetten we alle mogelijkheden op een rijtje.

Dat terras waar u al enkele jaren van droomt. Eindelijk kan u er werk van maken. De komende maanden zijn er dus grote werkzaamheden op til. Maar hoe gaat u dit bekostigen? Want u wilt niet aan uw opgebouwde spaarkapitaal komen. Dan kan een wederopname van uw krediet wel soelaas bieden. Wij helpen u de kredietoplossing te vinden die het best bij u past!

Hoe kan u de renovatiewerkzaamheden financieren?

Er bestaan er drie oplossingen om uw renovatiewerkzaamheden te laten financieren:

  • Lening op afbetaling

Een lening op afbetaling is gespreid over een korte termijn. De voorwaarden zijn afgestemd op het geleende bedrag en de rentevoet is vrij hoog.

  • Hypothecair krediet

De rentevoet van een hypothecair krediet is minder hoog dan die van een lening op afbetaling. Je moet er wel opnieuw voor bij de notaris langsgaan.

  • Wederopname van uw krediet

Het reeds afgeloste kapitaal van een bestaand krediet wordt na een bepaalde aflossingsperiode opnieuw geleend. Deze kredietvorm is de beste oplossing om de renovatie van uw woning te financieren.

Wat is een wederopname?

Een wederopname houdt in dat u het reeds afgeloste kapitaal gedeeltelijk of volledig opnieuw leent via uw bestaande hypothecaire lening. Het voordeel: u hergebruik van dezelfde hypotheekregistratie. U hoeft dus niet opnieuw langs te gaan bij uw notaris.

Een concreet voorbeeld van een wederopname

Op 31 maart 2015 leende u € 197.000 op 25 jaar. Uw hypotheekregistratie bedraagt dus
€ 197.000.

Uw maandelijkse aflossing bedraagt € 947,93. Gerekend op vandaag bent u nog € 170.655,71 verschuldigd. U kunt dus opnieuw € 26.344,29 lenen voor de resterende duur van uw krediet (namelijk 234 maanden), zonder bij de notaris langs te gaan.

Het verschil tussen een wederopname en een lening op afbetaling

Leent u dit bedrag via een lening op afbetaling, dan bent u beperkt tot tien jaar. Zo lang mag een lening op afbetaling van dat bedrag namelijk maximaal duren volgens de wet. De maandelijkse aflossing zal dus hoger zijn dan bij een heropname van uw hypothecair krediet. De rekening is dan ook snel gemaakt! Een wederopname blijft de beste oplossing om uw werkzaamheden te financieren.

Anderzijds moet het kapitaal van een lening op afbetaling in één keer worden vrijgemaakt op het moment dat u de kredietovereenkomst ondertekent. Daardoor bent u verplicht om vanaf de afsluiting van de lening, alle facturen als bewijs voor te leggen. Het is vaak een ingewikkeld proces om die van de aannemers te verkrijgen.

Laten we veronderstellen dat er twee verschillende aannemers uw werken ter waarde van € € 26.344,29 uitvoeren: een schrijnwerker voor € 15.000 en een loodgieter voor € 11.344,29. U ontvangt twee verschillende facturen, doorgaans nadat de aannemers klaar zijn. Dit bedrag lenen via een hypothecair krediet biedt u de mogelijkheid om het in twee keer vrij te maken nadat u de facturen hebt voorgelegd.

Tot slot is het een verstandig idee om het nieuwe uitgeleende kapitaal door een schuldsaldoverzekering te dekken. Welke formule je ook kiest.

Gaat u verbouwen en wilt u meer informatie over de wederopname van uw krediet?

De deskundigen van Wilink staan altijd voor u klaar. Neem gerust contact op!