Je huis verkopen binnen de 3 jaar? Dat kan gevolgen hebben…

21/06/2019

Nee, een huis koop je niet altijd voor het leven, maar vaak toch voor even. Je huis binnen de 3 jaar verkopen kan dan ook een alarmbel doen afgaan bij de fiscus. Een snelle verkoop van je huis kan heel wat gevolgen hebben. Wij geven ze even mee.

Je woning verkopen binnen de 3 jaar na aankoop

Wanneer je een onroerend goed binnen de twee jaar na de datum van de notariële aankoopakte verkoopt, dan spreekt de fiscus van een zogenaamde snelle verkoop. Bij zo een snelle verkoop kun je een deel van je registratierechten terugkrijgen. Mooi meegenomen, want deze kosten kunnen aardig oplopen. In Vlaanderen en Wallonië krijg je 60% terug, in Brussel slechts 36%. Dit wanneer je je woning via het gewone kooprecht hebt aangeschaft, maar ook bij een klein beschrijf is het mogelijk. Meer informatie kun je bij je notaris bekomen. Let wel, deze terugbetaling krijg je niet automatisch, je dient deze aan te vragen.

Bij een geschonken woning gelden er andere regels en ook wanneer je je woning geërfd hebt kan het zijn dat je uit de boot valt. Er gelden nogal wat uitzonderingen dus een gesprek hierover met een notaris of bekwame vastgoedmakelaar is vaak aangewezen.

Het belastingtarief is 16,5% en wordt berekend op de zogenaamde meerwaarde, het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Voor de berekening van de meerwaarde wordt de aankoopprijs verhoogd met de werkelijke kosten van de aankoop (notariskosten) of met een forfaitair kostenpercentage van 25%.

Je woning verkopen binnen de 5 jaar na aankoop

Dit is een tweede mijlpaal waar je rekening mee dient te houden. Verkoop je je huis binnen de 5 jaar na aankoop, dan kun je belast worden op de meerwaarde van deze verkoop. Heb je je woning echter zelf bewoond, dan hoef je je geen zorgen te maken, want dan geniet je immers van een vrijstelling. Tenminste als je er voordien 12 maanden onafgebroken hebt gewoond, al is er nog een respijt van 6 maanden vóór de koper de woning verwerft. Met andere woorden: je mag de woning nog steeds vroeger verlaten om een nieuwe woning te betrekken, zolang dit maar maximaal zes maanden voor de effectieve verkoop gebeurt én je de woning reeds twaalf maanden betrokken hebt.

Laat je goed adviseren

Wil je niet voor verrassingen komen te staan en wil je je woning snel weer verkopen na de aankoop, laat je dan grondig informeren.