Wanneer moet ik mijn groepenkast vervangen?

19/06/2019

Soms zijn onderdelen van je interieur aan vervanging toe. Dat kan het meubilair zijn dat na jarenlang gebruik uit de tijd is geraakt. Het voorzien van de muren van een likje verf of nieuw behang, is eens in de zoveel jaar natuurlijk ook nodig om het huis fris en strak te houden. En soms zijn ingrijpender aanpassingen nodig…

We denken aan energiezuinige maatregelen zoals het plaatsen van dubbele beglazing of het installeren van vloerverwarming. Ook het vervangen van Groepenkasten, die de elektriciteitsgroepen in huis combineren, komt in Nederland veel voor. Dit is bijvoorbeeld nodig als je kiest voor het gebruik van extra apparaten in huis. Of als een oude groepenkast niet meer de power heeft om het huis van voldoende energie te voorzien. Maar in welke situaties moet de groepenkast sowieso vervangen worden?

Elektrische kookplaat: vaak een nieuwe groepenkast nodig

Er zijn diverse situaties te noemen waarin het nodig is om een groepenkast te vervangen. Zeker als je een wat oudere woning hebt, is dit nodig. Een voorbeeld is het vervangen van het gasfornuis voor een elektrische kookplaat of inductiekookplaat. Hierbij is het meestal nodig om de meterkast te voorzien van een extra groep, waarbij de één-faseaansluiting vervangen wordt door een drie-faseaansluiting. Hiermee wordt het mogelijk om gebruik te maken van krachtstroom in uw woning en kan er op elektra gekookt worden.

Een ingrijpende verbouwing

Wanneer je thuis ingrijpend verbouwt, kan het eveneens nodig zijn om de groepenkast aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw bij de woning waarbij meerdere nieuwe stopcontacten zijn geplaatst. En zeker als je allerlei extra elektrische apparatuur in huis hebt, zoals een thuisbioscoop of andere elektrische apparaten die veel energie gebruiken, is het aanpassen van de groepenkast naar een drie-faseaansluiting verstandig.

Welke regels gelden er bij aanpassing van de groepenkast?

Wanneer de groepenkast wordt aangepast, geldt een aantal wettelijke regels. Volgens deze regelgeving, vastgelegd in de richtlijn NEN 2768, moeten meterkasten aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Maatvoeringen zijn hierbij van belang, zoals de breedte, de hoogte, de funderingsdoorvoer en de afstand van de meterkast tot de voordeur. De installateur die de groepenkast voor je plaatst, kent deze regels en neemt die uiteraard in acht bij de plaatsing van de groepenkast.