Hoe leg je makkelijk zelf kunstgras aan?

19/06/2019 - Immovlan.be

Kunstgras leggen is niet moeilijk. Eigenlijk kan iedereen het, maar je moet even weten hoe. Hieronder geven we jou een beknopte handleiding, daarna kan je met een gerust hart kunstgras kopen en zelf aanleggen.

Goede ondergrond

Basis voor een goede kunstgrasmat is een goed voorbereide ondergrond. Die bestaat uit een zandbed van minstens vijf centimeter dat goed is aangetrild. Daarna leg je een op maat geknipt doek neer. Als het gras intensief zal worden gebruikt (denk aan spelende kinderen), dan kies je voor drukverdeeldoek. Dient jouw nieuwe grasmat vooral voor de sier? Dan volstaat non-woven gronddoek. Dat doek zet je tijdelijk vast met grondpennen.

Je gras nog niet aangeschaft? Ga dan nu je Kunstgras kopen.

Houd rekening met de vleug

Omdat kunstgras van een rol komt, zit er een vleug in het kunstgras. Daardoor ziet het er vanaf verschillende gezichtspunten anders uit. Wat het beste werkt is de mat te leggen in de richting vanwaar je het meest naar je gras zal kijken, dus bijvoorbeeld jouw terras.

Gebruik lijmband

Als je jouw kunstgras niet in één stuk kan leggen, hecht dan de stukken aan elkaar met behulp van lijmband. Leg het gras zo neer dat je alleen aan de rechte kant van je nieuwe gazon hoeft te lijmen, in de richting van de ribbels op de achterkant. Na het uitrollen van het gras sla je de te verlijmen kanten om en rolt de lijmband hiertussen uit. Leg de flappen weer op hun plek en trek de beschermende folielaag tussen het gras door. Vergeet niet om het gras even goed aan te stampen. Dat bevordert de hechting.

Nauwkeurig snijden

De ribbels op de achterkant van het kunstgras zitten er uiteraard niet voor niets. Snij daarom zoveel als mogelijk tussen deze ribbels door, altijd vanaf de achterzijde van het gras. Gebruik daarvoor een haakmesje. Hier en daar moet je vast eens door ribbels heen snijden. Doe dat rustig en met beleid, dat voorkomt scheef snijden.

Vastzetten van je nieuwe grasmat

Kunstgraspennen zijn specifiek ontworpen voor het vastzetten van kunstgras. Plaats ze in alle hoeken en verder ongeveer om de meter. De beste plek hiervoor is op tien centimeter van de kant. Als je de pennen precies tussen de ribbels in laat vallen, werk je ze op de mooiste manier weg. Zet ze in geen geval dwars op de ribbels!

Veel plezier van je nieuwe gazon, laat de zomer nu maar komen…