5 tips om zo efficiënt mogelijk te behangen

19/06/2019

Behangen is op zich niet zo’n ingewikkelde opdracht, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet mis kan lopen. Als je het beste van dit werkje wil maken, dan is het belangrijk dat je precies weet hoe het moet en eventueel beroep doet op de Behangexpert. Onderstaande tips kunnen je helpen om een prachtig, duurzaam resultaat te verkrijgen!

Onze beste tips bij het behangen zijn:

1. Zorg voor een goede ondergrond

Eerst en vooral is het belangrijk dat de ondergrond voor het behang droog, glad en effen is. Zo kan je bijvoorbeeld kleine gaatjes opvullen of resten van het oude behang verwijderen om het behangen zelf gemakkelijker te maken.

2. Een stabiele kamertemperatuur

Het klinkt misschien vreemd, maar de temperatuur in de ruimte waar je behangt heeft wel degelijk een effect op het resultaat. Ideaal is dat die temperatuur tussen de 18 en 20 graden Celsius ligt. Zorg ervoor dat ramen en deuren dicht blijven en dat de verwarming niet te hoog staat!

3. De juiste hoeveelheid behangpapier

Vervolgens is het natuurlijk belangrijk dat je over voldoende behangpapier beschikt. Dit wordt doorgaans verkocht in rollen, dus reken uit hoeveel meter je nodig zou hebben om het benodigde aantal te weten. Houd er wel rekening mee dat er bij behangpapier met patronen meestal wat meer verlies is.

4. De behanglijm kiezen

Zonder goede lijm kan je je behangpapier natuurlijk niet aan de muur bevestigen. Onderzoek welke mogelijkheden er zijn en vooral welke types geschikt zijn voor het papier dat je gaat gebruiken en het soort ondergrond. Je kan hiervoor terecht bij een speciaalzaak.

5. De lijm op de juiste manier aanbrengen

De lijm aanbrengen op de wand (of eventueel het papier zelf) is een van de eerste stappen bij behangen. Zorg er hierbij voor dat de lijm ongeveer gelijk over het muuroppervlak is verdeeld, zodat er later geen bulten in ontstaan. Behandel de muur eventueel eerst met voorstrijk om te voorkomen dat het papier er later van los komt.

Professionele hulp bij behangen

Wil je zeker zijn van een optimaal resultaat bij behangen? Dan kunnen de bovenstaande tips je zeker en vast helpen. Je kan natuurlijk ook altijd beroep doen op de kennis en kunde van een professional, zoals de Behangexpert, om van een mooi, duurzaam en stijlvol resultaat te genieten.