Ventilatie bij renovatie: hoe pak je het aan?

23/05/2019

Als je dak, muren en vloer na-isoleert zal een bestaande woning betere energetische prestaties boeken. Maar dat na-isoleren vaak ook gevolgen heeft voor het binnenklimaat van je woning, weten veel verbouwers niet.

Want als je je woning isoleert, de koudebruggen aanpakt en de luchtdichtheid verbetert, daalt ook de natuurlijke luchtcirculatie, wat dan weer gevolgen heeft voor de kwaliteit van de binnenlucht. Je zal dus moeten nadenken over gecontroleerd ventileren. Maar hoe integreer je een ventilatiesysteem in een bestaande woning? Dit en veel meer over ventilatie lees je deze week op Livios.

Het ventilatiealfabet: A, B, C en D

De richting van luchtcirculatie is altijd dezelfde: toevoer langs de droge ruimtes en dan vervolgens via doorvoeropeningen, in de vorm van binnenmuurroosters of kieren onder de deuren, naar de natte ruimtes. Daar wordt de lucht afgevoerd. Naargelang die toevoer en afvoer natuurlijk of mechanisch gebeurt, onderscheiden we vier verschillende systemen om gecontroleerd te ventileren: A, B, C en D.

Lees meer

Hoe onderhoud je je ventilatie en hoe vaak?

Naast een goed ontwerp en een degelijke installatie, is regelmatig onderhoud de derde belangrijke pijler van een gezond ventilatiesysteem.

Lees meer

Ventilatie bij renovatie: hoe pak je het aan?

Als je dak, muren en vloer na-isoleert zal een bestaande woning betere energetische prestaties boeken. Maar dat na-isoleren vaak ook gevolgen heeft voor het binnenklimaat van je woning, weten veel verbouwers niet. Want als je je woning isoleert, de koudebruggen aanpakt en de luchtdichtheid verbetert, daalt ook de natuurlijke luchtcirculatie, wat dan weer gevolgen heeft voor de kwaliteit van de binnenlucht. Je zal dus moeten nadenken over gecontroleerd ventileren. Maar hoe integreer je een ventilatiesysteem in een bestaande woning?

Lees meer

Centrale stofzuiger: wat en hoe?

Een centraal stofzuigsysteem maakt een gewone stofzuiger overbodig. Doorheen je woning zijn er verschillende aansluitpunten voor de stofzuigslang. Die komen uit in een afvalbak.

Lees meer