Zelf een waterpas maken om over een langere afstand te werken

21/05/2019 - Immovlan.be

Zelfs een occasionele klusjesman heeft minstens een kleine waterpas in zijn gereedschapskist. Dit accessoire kan zeer praktisch zijn in het dagelijkse leven, als je bijvoorbeeld een kader recht moet hangen. Maar wat als je eenzelfde niveau wil behouden over een langere afstand of zelfs van de ene kamer naar de andere?

Het aanbrengen van punten met behulp van je waterpas, eventueel met behulp van een langere lat, kan tot een zekere onnauwkeurigheid leiden.

Laser, ja maar…

Hierdoor blijft de laseroplossing over. Deze apparatuur is nu relatief wijdverspreid maar ook nog steeds vrij duur. In de eenvoudigste versie is het alleen uitgerust met laserlicht zonder zender/ontvanger-systeem, is niet altijd mogelijk om het in vol licht te gebruiken of zonder directe toegang van de ene kamer naar de andere.

Simpel en efficiënt

De oplossing? Zelf een waterpas maken! Het enige wat je nodig hebt is een eenvoudige transparante slang of zelfs een stuk tuinslang met aan de uiteinden halve waterflessen. Het is dan voldoende om de waterleiding met water te vullen, zodat er geen luchtbellen meer in achterblijven. Het waterniveau aan beide zijden van de buis (als beide uiteinden open zijn, wees voorzichtig!) zal dan altijd op exact dezelfde hoogte staan. Deze techniek maakt het mogelijk om eenvoudig bepaalde obstakels te omzeilen en over zeer lange afstanden te werken.