De 6 grootste fouten bij het plaatsen van gipsplaten

16/05/2019 - partner: Livios.be

Gipsplaten zijn een geliefd materiaal in het wereldje van de doe-het-zelvers. Je hoeft geen die hard klusser te zijn om een ruimte in twee te delen, een zolder af te werken of een voorzetwand te plaatsen met behulp van gipsplaten.

Toch hou je maar beter de richtlijnen van de fabrikant in de gaten. Er worden namelijk veel fouten gemaakt die gemakkelijk te vermijden zijn. Welke precies? We vragen het aan Raf De Haes van de firma Knauf, een van de grootste producenten van gipsplaten. Dit en veel meer over wanden, plafonds en pleisterwerken lees je deze week op Livios.

Schilders: een uitstervend ras? “Elke dag maken wij mensen blij”

De bouwsector zit met een probleem. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) meldt dat het aantal leerlingen en studenten in het bouwonderwijs alarmerend zakt. Ook de schilder is een steeds zeldzamere soort. De cijfers liegen er niet om: op vier jaar tijd daalde het leerlingenaantal in de opleiding schilderen en decoratie verder met 10%. Is de schilderstiel dan zo onaantrekkelijk? De Livios-redactie ging op werfbezoek bij familiebedrijf Schilderwerken Vanbriel en vroeg het aan vader Sus (55) en zoon Jelle (30).

Lees meer

De 6 grootste fouten bij het plaatsen van gipsplaten

Gipsplaten zijn een geliefd materiaal in het wereldje van de doe-het-zelvers. Je hoeft geen die hard klusser te zijn om een ruimte in twee te delen, een zolder af te werken of een voorzetwand te plaatsen met behulp van gipsplaten. Toch hou je maar beter de richtlijnen van de fabrikant in de gaten. Er worden namelijk veel fouten gemaakt die gemakkelijk te vermijden zijn. Welke precies? We vragen het aan Raf De Haes van de firma Knauf, een van de grootste producenten van gipsplaten.

Lees meer

Klopta? Moet je na het pleisteren wachten om te verven?

Klopt het dat je na de pleisterwerken in je nieuwbouwwoning een tijdje moet wachten voor je met verf aan de slag gaat? En zo ja, hoe lang dan?

Lees meer

Gipskarton: het geheim zit in de voegen

Ga je aan de slag met gipskartonplaten? Dan zijn correct afgewerkte voegen het halve werk. Primers en extra afwerkingslagen hebben geen enkele zin als de ondergrond niet voldoende effen is. Maar hoe pak je dat aan? Kan je altijd op dezelfde manier werken? Of moet je soms extra je best doen?

Lees meer

Mik hoog met je plafond met deze tips!

Je plafond speelt een belangrijke rol in huis. Technieken en toepassingen zitten dikwijls verwerkt in het plafond. Daarom moet je op voorhand goed nadenken over de mogelijkheden. Interieurarchitect Sofie De Backer wijst op enkele aandachtspunten. “Ga niet akkoord met de eerste de beste hoogte.”

Lees meer