Hangtoilet: welke voordelen, welke nadelen, welke prijs?

15/05/2019

Het hangtoilet is al zodanig in de mode dat niemand er nog van opkijkt. Maar waarom koop je precies zo’n type wc? En zijn er ook nadelen aan verbonden?

Fans van het genre zullen argumenteren dat een hangtoilet een aantal praktische voordelen heeft, zoals een vloer die veel gemakkelijker schoon te maken is. Bovendien nemen ze weinig ruimte in, zijn ze stiller en niet minder stevig omdat ze aan de vloer zijn opgehangen in plaats van op de vloer bevestigd. Een hangend toilet kan tot enkele honderden kilo’s dragen…

Nadelen?

Een hangtoilet is over het algemeen iets duurder dan een staand model, al zijn het vooral de investeringskosten die hoger liggen. De afvoer moet immers worden ingebouwd. Laat je toilet bij voorkeur door een professionele installateur plaatsen om er zeker van te zijn dat het perfect waterdicht is. Een lek merk je immers pas te laat op en je zal, afhankelijk van de installatie, de muur en het tegelwerk moeten breken om het probleem op te kunnen lossen.

Welke prijs?

Prijzen variëren van een dikke honderd euro tot bijna 1.000 euro, met een gemiddelde van ongeveer 200 euro. Alles inbegrepen, tel ongeveer 500 euro.