CO: opgepast voor de “stille moordenaar” in huis

15/05/2019

Wist je dat CO-vergiftiging de belangrijkste oorzaak van dodelijke intoxicatie in België is? Maar hoe kunnen we CO-vergiftiging in onze huizen voorkomen?

Koolmonoxide, of CO, is een kleur- en reukloos gas en wordt vaak de "stille moordenaar" genoemd. Wanneer het zich ophoopt in een afgesloten ruimte, levert het een explosiegevaar op. Maar dit gebeurt alleen in een concentratie die al veel eerder dodelijk is, herinnert het Antigifcentrum eraan. Het benadrukt dat CO-intoxicatie de belangrijkste oorzaak van dodelijke vergiftiging in België blijft.

Bronnen?

Verwarmings- en warmwatertoestellen zijn de belangrijkste bronnen van CO in woningen. Maar ook mobiele kachels of kachels met defecte schoorstenen.

Symptomen?

Zoals gezegd, is het moeilijk om de aanwezigheid van CO te detecteren. Let op hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, misselijkheid, braken of zelfs ongemak. Vooral als deze symptomen zich bij meerdere mensen op dezelfde plaats voordoen en eenmaal in de open lucht verdwijnen. Dit vereist een snelle reactie omdat CO-vergiftiging kan leiden tot hersenbeschadiging of zelfs de dood.

Melder

Om de risico’s te beperken, moeten CO-detectoren in uw huis worden geplaatst, vooral in de buurt van apparaten die CO kunnen uitstoten. Deze detectoren zijn ontworpen om de CO-concentratie in de lucht continu te bewaken en een waarschuwing te geven wanneer een bepaalde drempelwaarde wordt overschreden. Tel tussen 40 en 60 euro.