Welk gereedschap bij welke klus: alles op een rijtje

9/05/2019

Als beginnende klusser is het een goed idee om te gaan inventariseren welk materiaal en welk gereedschap handig zijn voor jouw klussen. Hier vind je gereedschap wat vaak wordt gebruikt.

De zaag

Wanneer je van plan bent een eigen meubelstuk te maken van hout, dan is een zaag onmisbaar. Een gewone zaag kan je gebruiken voor kleine afwerkingen, ga je echter aan grotere projecten werken dan is het vooral handig om te kijken naar gemotoriseerd gereedschap zoals bijvoorbeeld een cirkelzaag. Hiermee zorg je voor een glad en recht resultaat.

De veelzijdige tang

Een tang is bij bijna elke klus onmisbaar. Je hebt de tang nodig om bijvoorbeeld oude schroeven te verwijderen of even wat metaal te buigen. Een waterpomptang is zeer handig om bij sanitair te gebruiken om makkelijk doppen stevig vast te houden en met een grote kracht te kunnen draaien.

Schroevendraaier

Bij grote projecten is ook de schroevendraaier een onmisbaar hulpstuk. Regelmatig heb je schroeven nodig bij het vastzetten van planken en andere materialen die je aan het bewerken bent. Om het werk te verlichten kan je kiezen voor een accu schroevendraaier. Deze zet de schroeven er met gemak voor je in. Vergeet niet diverse bitjes te gebruiken voor de klussen, je zult te maken krijgen met verschillende maten.

Een goede boormachine

Bij diverse klussen zul je ook eens te maken krijgen met de boormachine om planken, schilderijen en lampen op te hangen. Een simpele boormachine zal volstaan voor de zachtere muren, krijg je echter te maken met hardere stenen/cement muren doe je er goed aan om te kiezen voor de sterkere boorhamer. Deze hamert met gemak door de muur waardoor je sneller de klus klaart. Voor het echte sloopwerk (tegels in de badkamer bijvoorbeeld) is een breekhamer aanbevolen. Makita boren zullen de klus klaren vanwege de goede kwaliteit. Neem ook eens een kijkje naar Makita gereedschap via Mastertools.nl.

Meetmateriaal

Welke klus je ook gaat doen, zorg er voor dat je nooit je meetmateriaal vergeet. Je kunt met een laser exacte punten opmeten, of gebruik een meetlint om snel maten te kunnen meten. Ook een waterpas is een belangrijk onderdeel om te kijken of je wel echt iets recht hebt afgetekend.