Is een houten gebouw minder bestend tegen brand?

17/04/2019 - Immovlan.be

Na de spectaculaire brand van de Notre-Dame in Parijs vragen veel mensen zich -terecht? – af of zware houten structuren, zoals die van de beroemde Franse kathedraal, minder bestand zijn tegen de vlammen…

Het antwoord is “neen”, een houten huis brandt niet makkelijker dan een huis van steen. Integendeel zelfs: in vergelijking met andere materialen is hout bijzonder bestendig. In geval van brand geeft het 10 keer minder snel warmte af dan beton en zelfs 250 keer minder snel dan staal. Het ontploft ook niet maar brandt langzaam op en behoudt zelfs langer draagkracht dan andere materialen.

Het juiste hout kiezen

Hout wordt beschouwd als een bijzonder betrouwbaar materiaal. Brandweerlieden mogen zelfs langer onder een houten constructie werken dan onder een betonnen of stalen constructie en verzekeraars hebben geen extra premie nodig om een houten constructie tegen brand te verzekeren.  Wel belangrijk is de soort hout waarmee je huis is opgebouwd. Harde en dichte houtsoorten zijn moeilijker te ontsteken dan zachte houtsoorten. Ook moet rekening worden gehouden met de vochtigheid.