Tuintip: dit werktuig zal je leven veranderen….

16/04/2019 - Immovlan.be

Goed weer staat voor veel Belgen synoniem aan rustig in de tuin werken. Behoor jij tot die groep? Haal dan zeker een woelvork boven, ook bekend als woelriek of grelinette…

Alsagarden

Nog nooit van een grelinette gehoord? Da’s werktuig dat in het midden van de jaren ’60 werd uitgevonden door André Grelin. Zo weet je meteen waar de naam vandaan komt. Het maakt gebruik van het hefboomprincipe en wordt voornamelijk gebruikt om de bodem te beluchten. In je moestuin kan je zo’n woelvork gebruiken in plaats van een schop.

Luchtig én vruchtbaar

Een grelinette dient om de bodem te beluchten en om te spitten, zoals je zou doen met een spade, maar de techniek is efficiënter. Met een spade wordt de bovenste vruchtbare laag dankzij zijn micro-organismen begraven naar een diepe zone die niet voldoende zuurstof bevat. Een grelinette daarentegen dient om grond te breken en los te maken maar dan zonder deze te keren. De grond wordt met andere woorden luchtig zonder dat de “rijke” grond begraven is.

Ideaal voor je rug!

Een grelinette ontziet de rug van de tuinier. Die moet de tanden van de woelriek loodrecht in de grond steken en vervolgens met de armen een hendelbeweging maken. De grond wordt zo opgelicht, waarna de grelinette mag weer uit de grond mag en je kan weer opnieuw beginnen.

In de moestuin, maar niet alleen daar…

Een woelriek is ideaal om je moestuin te bewerken (zaaien of planten in het voorjaar), al kan je dit tuingereedschap ook gebruiken ter voorbereiding van bijvoorbeeld het planten van een boom. Het kan zelfs worden gebruikt om bijvoorbeeld aardappelen te oogsten of om komaf te maken met onkruid.