Zolder renoveren: een bouwvergunning nodig?

11/04/2019 - partner: Immovlan.be

Veel Belgen doen het en terecht. De zolder staat immers vaak synoniem voor een (grote) ruimte die verloren gaat. Verbouwen dus, maar heb je daarvoor ook een vergunning nodig?

Ja, in de meeste gevallen heb je effectief een vergunning nodig. Alles hangt weliswaar af van wat je exact van plan bent, maar toch. Het is dan ook vooral een veiligheidskwestie. Want hoe zit het met de stabiliteit van het gebouw eens de werken zijn afgerond?

Wie geen aanvraag doet, riskeert een boete omdat er dan een administratieve overtreding wordt begaan. Het risico op inspectie is vanzelfsprekend (zo goed als) nihil maar bij een eventuele verkoop kan zo’n onaangegeven zolderrenovatie weleens voor problemen zorgen bij de ondertekening van de notariële akte. Om van de verzekeringsmaatschappij nog te zwijgen want ook die kan moeilijk doen.

Dit gezegd zijnde, de aannemer die de werkzaamheden zal uitvoeren, kan perfect de hele procedure op zich nemen. Professionals moeten er dan ook op toezien dat de vergunning werd afgegeven alvorens ze mogen beginnen zweten.