Dit kan je doen als je de factuur van je aannemer per vergissing twee keer betaalde

22/02/2019 - Immovlan.be

Een aannemer doet een herstelling aan je woning en stuurt je daarvoor een factuur. Per vergissing betaal je die twee keer. Wat kan je in dat geval doen? Hoe krijg je je geld terug?

Nadat je partner de factuur van een aannemer al betaalde, doe jij dat (per vergissing) ook nog eens. Kan je dan het teveel betaalde bedrag terugvragen of ben je het kwijt?

Onverschuldigde betaling

De tweede betaling die je deed is wat men noemt een ‘onverschuldigde betaling’. Je kan dan ook van je aannemer vragen dat hij het bedrag aan je terugbetaalt. Hou er wel rekening mee dat als er nog een andere factuur aan jou openstaat bij je aannemer die wat je dubbel betaalde daarop kan aanrekenen.

Hoe vragen?

Je kan in eerste instantie (telefonisch) contact nemen met je aannemer en hem wijzen op de vergissing. Helpt dat niet, dan kan je een mail sturen waarin je om de terugbetaling vraagt. Helpt ook dat niet stuur dan een aangetekende brief en stel de aannemer in gebreke om de terugbetaling te doen. Blijft de aannemer ook dan nog dwarsliggen dan zal je een advocaat moeten raadplegen die eventueel een procedure voor de rechtbank kan starten.

Intresten

Je kan los van het factuurbedrag ook nog intresten vragen van de aannemer. Je kan die vragen vanaf het moment dat hij op de hoogte was van de vergissing, minstens vanaf dat je hem een ingebrekestelling stuurde om het factuurbedrag aan je terug te storten.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)