Welke tegelgrootte kiezen?

6/03/2019

Er zijn veel verschillende maten en vormen van tegels op de markt. Hoe kies je, geconfronteerd met deze grote diversiteit, de juiste afmetingen?

Als je overweegt om je oude tegels te vervangen of om er een nieuwe te plaatsen, weet dan dat er verschillende formaten bestaan. Allen hebben ze hun voor- en nadelen.

De hele grote tegel

XXL-tegels zijn al enkele jaren in opkomst. We spreken van een grote tegel als de zijde minstens 60 cm lang is, al kan je natuurlijk nog groter gaan. Tegels van 80 cm, 100 cm of zelfs 120 cm en meer vormen geen uitzonderingen meer. Aanvankelijk waren ze ontwikkeld om zeer grote gebieden te bedekken, tegenwoordig vind je ze in menig Belgisch huis. Ze geven een moderne touch aan je interieur en kunnen een ruimte visueel vergroten. Aan de andere kant zijn deze grote tegels zeer zwaar, wat hun installatie over het algemeen complexer en duurder maakt. Bovendien moet de ondergrond perfect vlak zijn. Tenslotte zijn deze tegels over het algemeen ook iets dikker. En duurder per vierkante meter.

De grote tegel

Halverwege tussen deze zeer grote formaten en de meer traditionele tegels, vinden we de grote formaten die rond de 60 cm draaien. Deze tegels geven ook een modern tintje en beperken het aantal voegen om de kamers visueel te vergroten. Anderzijds zijn ze gemakkelijker te plaatsen dan de zeer grote formaten en zijn ze ook goedkoper om te installeren. Het is een voordeliger alternatief voor de zeer grote formaten.

De gemiddelde tegel

Met gemiddeld formaat bedoelen we een tegel met een lengte tussen de 20 en 60 cm. Over het algemeen zijn de standaardformaten 45×45 of 30×30. Dit type tegelwerk is klassieker en zeer geschikt voor middelgrote tot kleine ruimtes. In deze categorie vind je over het algemeen de grootste keuze, maar ook de beste prijzen. Bovendien laten deze tegels kleine correcties toe tijdens de installatie om een vloer te ";herstellen" die niet perfect vlak is.

De kleine tegel

Kleine tegels meten 20 of zelfs maar 10 cm. Dankzij de populariteit van cementtegels zijn ze weer helemaal in. Fabrikanten maken dan ook van de gelegenheid gebruik om vele variëteiten, meestal gekleurd, aan te bieden. Kleine tegels kunnen trouwens gecombineerd worden met grotere formaten om een ruimte dynamischer te maken.