Het is tijd om je fruitbomen te snoeien…

13/02/2019

Je jonge fruitbomen nog niet gesnoeid? Wacht daar niet meer mee: volgende maand ligt de ideale periode al achter de rug.

De ideale periode om in onze streken fruitbomen te snoeien, is van november tot maart. Er nog niet aan begonnen? Het is nochtans hoog tijd daarvoor…

Waarom?

De grootte van een boom die vruchten draagt is belangrijk omdat de structuur van de boom na het bereiken van de volwassenheid kan worden bepaald. Het doel is om de vruchtvorming op sterke en stevige hoofdtakken te stimuleren. Als de boom zich ";op natuurlijke wijze" heeft ontwikkeld, zal de fruitboom niet noodzakelijkerwijs goed aangepast zijn om jaar na jaar zware vruchtenoogsten te dragen.

Hoe?

De vruchtvorming van een fruitboom verschilt aanzienlijk van soort tot soort. Voor een optimaal resultaat raadpleeg je best een specialist die eventueel ter plaatse komt. Belangrijk is in ieder geval om alle kleine, nieuwe takken te verwijderen, vooral zij die dicht bij de grond groeien. Verwijder ook alle kruisende takken om enkel de goed georiënteerde hoofdtakken te behouden. Aarzel ook niet om deze hoofdtakken in te korten zodat ze zich kunnen versterken. Als ze te snel uitrekken, kunnen ze te broos worden om veel vruchten te dragen eens de boom volwassen is. Idealiter verwijder je in het eerste jaar alle vruchten aan een snel tempo om de boom niet onnodig te vermoeien tijdens de vorming ervan.