Efficiënt sneeuw ruimen voor je deur: zo moet het

23/01/2019 - partner: Immovlan.be

Meteen een zak strooizout bovenhalen, is niet de meest effectieve en al zeker niet de meest ecologische methode om je stoep sneeuwvrij te maken en houden…

In bijna alle Belgische gemeenten is het verplicht om  je stoep slipvrij te maken. Akkoord, maar hoe doen we dat in de praktijk?

Eerst manueel

Eerst moet de sneeuw zo veel mogelijk worden opgeruimd. Een dikke laag sneeuw vereist veel meer sneeuwverwijderingszout, wat echt niet ecologisch is. Bovendien kan het eenvoudigweg smelten van een grote laag sneeuw met zout onder bepaalde omstandigheden leiden tot de vorming van een ijslaag. Gebruik dus eerst “mechanische” middelen om de sneeuw te verwijderen. Om dit te doen, is er niets zoiets als een sneeuwschuiver. Voor wie er geen heeft, kan een straatborstel met zeer harde haren ook geschikt kan zijn. Althans als je de sneeuw snel opruimt als ze vers is. Voetafdrukken (die de sneeuw verdichten door er ijs van te maken) zijn moeilijker te verwijderen met een borstel.

Strooien maar

Pas als het grootste deel is geruimd, kan je andere methoden toepassen om je stoep minder glad te maken. Zout is een mogelijkheid, al bestaan er ook andere, meer ecologische oplossingen zoals houtsnippers, zaagsel, zand, as en zelfs koffiedik. Ze bieden grip voor de schoenen en dit met respect voor het milieu.