7 slimme tips die langer thuis wonen mogelijk maken

22/01/2019 - partner: Immovlan.be

Veel oudere mensen beschikken over een eigen woning, die op een gegeven moment moet aangepast worden aan hun nieuwe noden. Traplopen gaat niet meer zo makkelijk, de douche is niet praktisch, het zijn ongemakken waar je op latere leeftijd mee geconfronteerd wordt.

Deze 7 slimme aanpassingen maken verhuizen misschien overbodig en zorgen ervoor dat je langer in je huidige woning kan blijven.

Oproepsystemen

Ondertussen zijn er best wel wat personenalarmsystemen en platformen online, die het mogelijk maken langer zelfstandig thuis te wonen. Met één druk op de knop of telefoontje krijg je vaak de hulp die je nodig hebt.

Inloop- of inroldouche

Een veel voorkomend probleem is de douche. Vaak is deze door randen en kuipen niet zo toegankelijk. Dat merk je echter pas op latere leeftijd. Een badkamer dient seniorproof gemaakt te worden en een inloop- of inroldouche is hier vaak de eerste stap. Voorzie ook beugels en eventueel de mogelijkheid tot zitten in de douche. Zo wordt dat geen hels karwei, maar blijft het een weldaad.

Traplift

Trappen zijn op latere leeftijd een martelgang, maar een lift is in een woning natuurlijk niet evident. Met een stijlvolle traplift, kun je toch nog vlot naar de bovenverdieping en weer terug.

Antislipvloeren

Vallen in huis is een veelvoorkomend probleem als je wat ouder wordt. Antislipvloeren verkleinen alvast de kans dat je valt. Niet alleen in natte ruimtes zoals de badkamer en keuken kan een antislipvloer zijn nut bewijzen, misschien kun je er wel eentje in je hele woning voorzien.

Keuken aanpassing

Wil je ook op iets latere leeftijd blijven koken, dan kan het nuttig zijn voor een in de hoogte verstelbare keuken te kiezen. Zo kun je zelfs al zittend koken.

Toilet

Een grote of kleine boodschap, het is noodzakelijk. Wil je van een een toiletbezoek geen martelgang maken, dan kan verhoogd toilet, al dan niet met wandbeugels, een oplossing bieden.

Slaapkamer

Opstaan uit bed lijkt makkelijk, maar op latere leeftijd is het niet meer zo evident. Een driehoekige plafondbeugel kan er alvast voor zorgen, dat je makkelijker uit je bed kan. Moet je ‘s nachts vaak uit bed, dan kan oriëntatieverlichting stoten en vallen voorkomen. Een extra toilet in de slaapkamer kan op termijn misschien geen overbodige luxe blijken.