Een scheur in een muur repareren in 5 stappen

23/01/2019

Scheuren in een bepleisterde muur repareren voor het schilderen, is een taak die binnen het bereik van een beginnende klusjesman ligt. We leggen in 5 eenvoudige stappen uit hoe het moet.

Geen paniek: kleine scheurtjes in het pleisterwerk van een muur zijn doorgaans niet abnormaal. Als het om zeer grote scheuren gaat, raadpleeg dan wel een specialist om de stabiliteit te controleren. Gaat het echter over kleine scheurtjes, blaasjes of oude gaten in een muur die je wil repareren alvorens een nieuwe verflaag aan te brengen, dan kan je die gemakkelijk repareren. Dat doe je in deze 5 eenvoudige stappen:

1. Vergroot

Dit lijkt misschien contradictorisch maar om een scheur te herstellen, moet deze eerst vergroot worden. Tik om de scheur heen en scheur het hol klinkende stuk eraf. Klinkt het pleisterwerk niet hol, schraap de scheur dan gewoon met een schraper of zelfs een spatel om het te verbreden. Vergeet niet om een kleine dwarssnede te maken aan het begin en einde van de scheur om deze te ";stoppen".

2. Zuig stof

Het geschraapte gebied moet dan goed worden aangepakt om stof te verwijderen. Dit is belangrijk, anders blijft de vuller niet goed plakken.

3. Bevochtig

Bevochtig vervolgens het te repareren gebied met een klein spuitflesje. Deze stap is ook belangrijk: als het substraat te droog is, zal het snel vocht uit de vulpleister halen, die op zijn beurt kan barsten.

4. Vul op

Gebruik een kant-en-klare vulstof of pleister om zelf te mengen teneinde de ruimte op te vullen. Gebruik hiervoor een spatel en vul het gat ruimschoots op. Het is beter dat het pleisterwerk iets overloopt dan andersom.

5. Schuur

Als de pleister droog is (lees de instructies zorgvuldig door, want de droogtijd kan variëren van enkele uren tot meer dan een dag, afhankelijk van het gebruikte product), moet hij nog steeds licht geschuurd worden. Gebruik een schuurrooster (schuurpapier kan ook voor kleine oppervlakken worden gebruikt, maar klontert veel sneller wanneer het in contact komt met gips). Als je een optimaal resultaat wilt bereiken, kan een afwerkingslaag worden aangebracht vóór je gaat schilderen. Deze stap is echter niet nodig als je van plan bent om behang te plaatsen. Vooral vliesbehang is een aanrader.