Nieuwe siliconenkit aanbrengen in de badkamer in 6 simpele stappen

21/01/2019 - partner: Immovlan.be

Na verloop van tijd moeten siliconenkits vervangen worden. Daarvoor hoef je helemaal geen dure vakmens in te schakelen. Wie deze 6 eenvoudige stappen opvolgt, klaart die klus helemaal zelf en zoals het hoort.

Siliconen afdichtingen vind je op verschillende plaatsen in huis en natuurlijk vooral in de badkamer: rond wastafels, de douche, het bad… Hun doel is duidelijk, namelijk waterinfiltratie voorkomen. Weet echter dat ze na verloop van tijd hun effectiviteit verliezen en ze dan vervangen moeten worden. Hoe? Volg ons 6-stappenplan…

1. Verwijder de oude strip

Alvorens je nieuwe silicone aanbrengt, moet je de oude natuurlijk eerst verwijderen. Hoe je daar precies aan begint, ontdek je hier.

2. Maak alles (goed!) schoon

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe siliconenlaag zich goed vasthecht om zijn rol als waterdichte barrière perfect te vervullen, is het noodzakelijk om eerst grondig te reinigen daar waar je aanbrengt. Gebruik desnoods een beetje alcohol om te ontvetten. Alles stof- en vetvrij is hier de bedoeling.

3. Tape gebruiken

Deze stap is niet noodzakelijk maar resulteert – en zeker bij beginners –  meestal in een betere afwerking. Het principe is zoals bij schilderen: breng de tape aan rond de plaats waar je de silicone gaat spuiten en het resultaat zal veel regelmatiger zijn. Achteraf wel de tape verwijderen, dat spreekt.

4. Snij schuin

Gebruik een breekmes om het tuitje van de kitkoker weg te snijden. Doe hetzelfde met het uiteinde van de spuitmond, maar doe dit schuin. Logisch: hoe meer je wegsnijdt, hoe breder de siliconenstrook zal zijn. Deze moet 1 tot 2 mm breder zijn dan de voegopening. Plaats nu de koker in het kitpistool en knijp in het handvat tot als de siliconenkit zichtbaar wordt.

5. Regelmatigheid is een must

De siliconenlaag regelmatig aanbrengen, is de sleutel tot succes. Werk langzaam doch soepel en werk “naar je toe” in plaats van “van je weg”.

6. De zeep niet vergeten!

Deze laatste stap is de meest “gevreesde”. Neem een kom met afwasmiddel of vloeibare zeep, lichtjes verdund met water. Dompel je vinger erin en laat deze vervolgens over de nieuwe siliconenlaag glijden. Ook nu is het belangrijk om regelmatig, soepel en “naar je toe” te werken.

Laatste advies: respecteer de droogtijd van het product zoals aangegeven.