De 5 essentiële stappen om te ondernemen alvorens je muren schildert

11/01/2019 - Immovlan.be

Je wilt je muren een frisse uitstraling geven? Goed idee! Maar vergeet niet om eerst de nodige voorbereidingen te treffen alvorens je begint te schilderen. Alleen dan krijg je een onberispelijk resultaat…

Schilderen vereist voorbereidend werk om een optimaal resultaat te garanderen. Dit zijn de 5 essentiële stappen om te volgen:

1. Voorbereiden

Maak de kamer volledig leeg, meubels en al. Is dit laatste niet mogelijk, plaats ze dan zo centraal mogelijk en bescherm de meubels, bijvoorbeeld met plastic zeilen. Schakel vervolgens de stroom uit en verwijder de stopcontacten en schakelaars en demonteer de kroonluchters of wandlampen.

2. Beschermen

Net als de meubels moet je de vloer tegen verfspatten beschermen. Gebruik dekzeilen, krantenpapier of groot karton. Breng vervolgens maskeertape aan (kies voor een speciale verftape, gemakkelijk te verwijderen) op plinten, hoeken met het plafond, ramen enzovoort.

3. Repareer

Inspecteer vervolgens de muur om spijkers, schroeven en eventuele onvolkomenheden te verwijderen. Een advies: wacht tot het donker is en gebruik een draagbare lamp. De onvolkomenheden zullen dan beter zichtbaar zijn. Herstel en maak de muur glad met een geschikte pleister indien nodig.

4. Lichtjes schuren

Schuur de muur licht op met zeer fijn schuurpapier om te zorgen voor een goede hechting aan de nieuwe verf (vooral als je over een oude verflaag schildert). Doe zeker hetzelfde op de plekken die met pleister werden gerepareerd. Wees echter voorzichtig: je moet wachten tot de pleister perfect droog is! De droogtijd van het goedje is aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

5. Reinigen

Na het schuren moet je de muur met een vochtige spons reinigen. Gebruik hiervoor een ontvettingsmiddel (bijv. wasmiddel) en een spons. Begin aan de bovenkant (het plafond of de bovenkant van de muur als je niet van plan bent om het plafond opnieuw te schilderen) en werk je een weg langs de muur naar beneden. Grondig laten drogen alvorens je de grondverf of nieuwe verf aan brengt, is een must. En nu… Schilderen maar!