WC met broyeur: de voor- en nadelen

9/01/2019

Het installeren van een tweede toilet is natuurlijk geen ingeving van het moment. Zo’n klus kan zelfs uitdraaien op een regelrechte nachtmerrie, vooral op vlak van evacuatie… Al kennen wij dé oplossing: een wc met broyeur! Maar wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Het afvoeren van water uit een toilet vereist een specifieke leiding, met een minimale diameter van 100 mm of drie keer meer dan die van een conventionele leiding. Dit kan al snel een probleem worden als je een tweede toilet wil installeren vanwege een te smalle afvoer! Geen paniek echter, je kan ook leidingen met een diameter tussen de 30 en 40 mm gebruiken.

De voordelen

Het grote voordeel van de wc met broyeur is uiteraard de eenvoudige installatie, aangezien een standaardbuis voor de afvoer voldoende is. Bovendien kan het, afhankelijk van het type toilet dat je kiest, afvalwater afvoeren, zelfs als de helling ondiep is. Een evacuatie naar boven is zelfs ook mogelijk, op voorwaarde dat er niet meer dan 5 meter moet worden afgelegd.

De nadelen

Zo’n broyeur heeft uiteraard elektriciteit nodig om te kunnen functioneren, wat betekent dat er een stopcontact in de buurt van het toilet moet zijn. De werking is ook lawaaierig en dus raden we niet aan om in de kamer ernaast te slapen. Weet ook dat veel gebouwen de installatie van een dergelijk type toilet wegens geluidsoverlast verbieden. Toch kan je het lawaai in zekere mate beperken: sommige modellen zijn stiller dan anderen en als je kiest voor een hangtoilet, kan een sterk geïsoleerde wand voor soelaas zorgen. Andere nadelen: buiten toiletpapier mag je er absoluut niets in kwijt en een dan een conventionele toiletpot.