Beschimmelde voegen uit je badkamer verwijderen: zo moet het

4/01/2019 - partner: Immovlan.be

Zijn de siliconen afdichtingen in je badkamer of keuken lek of beschimmeld? Dan is het tijd om ze weg te doen en te veranderen. Maar hoe verwijder je de oude eerst?

Na verloop van tijd verliezen siliconen afdichtingen hun elasticiteit en fungeren ze niet langer effectief als een waterdichte barrière. Bovendien kunnen ze vlekken krijgen met schimmels die onuitwisbaar worden. Tijd dus om er nieuwe te plaatsen. Maar eerst de oude verwijderen natuurlijk…

Eerst het gemakkelijke deel…

In eerste instantie verwijder je het grootste deel van de silicone. Snij voorzichtig (om beschadiging van de oppervlakken rond de voegen te voorkomen) met een cutter langs de voeg terwijl je voorzichtig van één kant aan de silicone trekt. Werk steeds in de tegenovergestelde richting om te voorkomen dat je jezelf verwondt.

Voor de laatste schoonmaak!

Na deze eerste stap moet je het siliconenresidu reinigen voordat een nieuwe afdichting mag worden aangebracht. Om dit te doen, kan je eerst de laatste recalcitrante stukken je wijsvinger rollen. De overgrote meerderheid zou er dan gemakkelijk af moeten komen. In winkels is het mogelijk om pasta’s te vinden die oude siliconen afdichtingen oplossen. Het zal dan voldoende zijn om een beetje pasta op de laatste resten aan te brengen en te wachten tot ze zijn opgelost alvorens ze met een doek te reinigen.

Azijn biedt redding

Als je de voorkeur geeft aan een meer economische methode, is het ook mogelijk om andere, meer natuurlijke producten te gebruiken. Witte azijn, bijvoorbeeld, kan helpen bij het opruimen van de laatste overgebleven siliconenresten. Ook andere producten zijn geschikt, zoals aceton. Maar wees voorzichtig, ze zijn niet geschikt voor alle oppervlakken. Vermijd in ieder geval het afschrapen van de laatste afzettingen met een metalen gebruiksvoorwerp. Geef de voorkeur aan een doek of zelfs een plastic spatel om krassen op het oppervlak te voorkomen.