Hoe leg je een massieve parketvloer met lijm in 4 stappen? Is het haalbaar om dit zelf te doen?

7/01/2019

Massief parket voor je huis in gedachten? Zo’n vloer kan je zelf plaatsen! Wie deze tips opvolgt, zal zelfs een echte pro worden op dat gebied…

De voordelen van een massieve parketvloer zijn verleidelijk. Anderzijds is zo’n vloerbedekking niet goedkoop en worden mensen snel verleid om ze zelf te plaatsen. Dat is echter geen klus om onvoorbereid aan te beginnen. Geen nood: we helpen je op weg…

1. De voorbereiding

Gaat het om een verlijming, moet deze worden aangebracht op een schone en droge ondergrond. Om zeker te zijn, kan je een vochttester gebruiken. Massief hout moet ongeveer 10 dagen in de ruimte waar het gebruikt zal worden gelegen hebben, zodat het zich kan aanpassen. Hout dat luchtdicht werd verpakt, mag niet meteen uit de verpakking gehaald worden. Worden OSB-houtpanelen gebruikt, dan moeten deze geschuurd worden om een perfecte hechting van de lijm te garanderen. Haal ook zeker de stofzuiger erbij.

2. Opmeten!

Meten is weten, dus zorg ervoor je alle afmetingen kent alvorens je begint te lijmen. Start ook niet zomaar op een willekeurige plek en in eender welke richting. Wie twijfelt, kan bij de verdeler een vloerplan laten opstellen.

3. Werk nauwkeurig

Tenzij je muren perfect loodrecht staan, plaats je de eerste lat best niet langs een muur. Je begint beter op de plaats waar het parket het langst zal doorlopen of in het midden van de kamer. Om ervoor te zorgen dat de eerste rij mooi recht ligt, moet je uitermate nauwkeurig werken want anders zullen de volgende rijen niet goed aansluiten. De tweede rij is nog moeilijker: ze moet tegen de eerste worden gezet zonder dat die verschuift. Hou de eerste rij dus tegen of gebruik een andere plank om weerstand te bieden.

4. Leg 50 à 60 cm ineens

Om er zeker van te zijn dat de lijm (aan te brengen met een specifieke gekerfde spatel) aanwezig is onder alle latten, plaats je deze niet één voor één. Leg in plaats daarvan meerdere latten tegelijk om een oppervlakte van 50 tot 60 cm te bedekken (het equivalent van wat je armen kunnen bereiken zonder dat je met je knieën in de lijm waadt). Bijvoorbeeld: leg met een 18 cm brede parketvloer 3 lijnen parketvloeren tegelijk (54 cm).