Dit is het ideale plafond volgens de pro’s

19/12/2018 - partner: Ik ga bouwen

Gemakkelijk te installeren, met een laag geleidingsvermogen en bovendien mooi: hout is weer erg populair voor plafonds. Maar welk hout moet je nu kiezen en waarom?

Hout blijft hét natuurlijke materiaal bij uitstek en zorgt voor die extra dosis warmte en comfort die de ruimte zo’n speciale sfeer geeft. Als gevolg daarvan kiezen steeds meer mensen een houten plafond. Dat wil echter niet zeggen dat je interieur er zal uitzien als dat van een Zwitserse chalet. Hout is namelijk zeer geschikt voor meer hedendaagse en moderne constructies

Hout laat zich eenvoudig plaatsen en heeft ook vele andere kwaliteiten, zoals zijn lage geleidbaarheid. Het warmt minder snel op en koelt minder snel af dan andere materialen. Dit resulteert in een aangenaam binnenklimaat.

Gezond! 

Hout helpt om de luchtvochtigheid op een stabiel niveau te houden en zo gezondere leefruimtes te verkrijgen, ook al zijn ze vochtig. Bovendien vermindert de aanwezigheid van hout het risico op infecties en allergieën én is het ongevoelig voor statische elektriciteit én trekt het geen stof en vuil aan. Houten plafonds vormen bovendien een goede geluidsisolatie.

Gewone spar of eik

Welke houtsoort we aanraden? Gewone spar, eik, kastanje, Western Red Cedar, hemlock… Tropische soorten zoals merbau zijn ook geschikt voor plafondbekleding, zoals bijna elke soort, maar daar doe je moeder natuur natuurlijk geen plezier mee. Let toch op voor soorten die de neiging hebben om gemakkelijk uit te zetten of te krimpen, zoals den of beuk.

Het oog wil ook wat…

Je keuze hangt ook af van de sfeer die je in de kamer wil creëren. Een houten plafond kan bijvoorbeeld ook perfect gebruikt worden in een keuken of een badkamer. Dit hout moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een minimale oppervlaktehardheid en een gemiddeld vochtgehalte bij de levering.

En de afwerking?

Als je de kleur van het hout zichtbaar wil laten, is een transparante houtbeits en/of vernis perfect. Je kan het ook op verschillende manieren laten behandelen (bleken, bijvoorbeeld) en net als parket kan je je houten plafond oliën, lakken of beschilderen.