Van welke juridische vragen liggen (ver)bouwers wakker?

13/12/2018 - partner: Livios.be

Voor welke werken heb ik een vergunning nodig? Moet ik wel een voorschot betalen? Elke (ver)bouwer breekt zich hier wel eens het hoofd over.

We helpen je op weg met het antwoord op deze en drie andere veel voorkomende vragen. Dit en veel meer over juridische kwesties lees je deze week op Livios.

Van welke juridische vragen liggen (ver)bouwers wakker?

Voor welke werken heb ik een vergunning nodig? Moet ik wel een voorschot betalen? Elke (ver)bouwer breekt zich hier wel eens het hoofd over. We helpen je op weg met het antwoord op deze en drie andere veel voorkomende vragen.

Lees meer

Checklist: gouden (ver)bouwraad uit ‘Coupe advocaat’

Livios werkt voor de artikelreeks ‘Coupe advocaat’ al jaren samen met Dehaese & Dehaese Advocatenkantoor bvba. Wij verzamelden de beste raad voor (ver)bouwers.

Lees meer

Appartement renoveren? Deze pijnpunten duiken op

Een volledig appartementsgebouw renoveren doe je samen met andere mede-eigenaars. Hen op één lijn krijgen, is vaak een vette kluif voor syndici en architecten die betrokken zijn bij zo’n project. Architect Koen Willem heeft heel wat expertise bij het renoveren van appartementsgebouwen. Hij overloopt met ons de punten die steeds opduiken en voor discussie zorgen.

Lees meer

Wat doet een syndicus?

De syndicus staat in voor het beheer van een gebouw in mede-eigendom. Als een gebouw bestaat uit minstens twee appartementen die eigendom zijn van verschillende personen, is het wettelijk verplicht een syndicus aan te stellen. De syndicus draagt in naam van de vereniging van mede-eigenaars (VME) zorg voor de gemeenschappelijke delen van de mede-eigendom.

Lees meer

Hoe stel je je aannemer aangetekend in gebreke?

Komt jouw bouwpartner zijn afspraken niet na? Of merk je gebreken op tijdens of na de werken? En lost een constructief gesprek niets op? Stel dan een aangetekend schrijven op om hem in gebreke te stellen. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe pak je dat aan? Wat moet er allemaal in zo’n brief staan? Advocaat Mark Huygen helpt je op weg.

Lees meer