Hoe installeer je je houten gevelbekleding?

14/12/2018

Veel doe-het-zelvers overwegen om zelf een houten gevelbekleding te plaatsen. Hoe ga je te werk?

Na de voor- en nadelen te hebben afgewogen, heb je besloten om in kader van je isolatiewerken voor een houten gevelbekleding te kiezen. De vraag rest nu: doe je de plaatsing zelf? En zoja, wat zijn de verschillende mogelijkheden?

1. Horizontaal

Horizontale installatie is de meest klassieke en gebruikelijke. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan deze methode omdat deze het gemakkelijkst te implementeren is. Maar ook omdat het je in staat stelt om een gevel of een deel van de muur visueel uit te rekken. Dit kan helpen om uw huis er groter uit te laten zien.

2. Verticaal

Verticale plaatsing is minder gebruikelijk maar nog steeds interessant. De verticale installatie maakt een betere afvoer van regenwater mogelijk, waardoor je gevelbekleding langer meegaat dan een traditionele horizontale installatie. Het zal echter nodig zijn om de structuur aan te passen en voor grote hoogtes kan de verticale installatie lastiger zijn.

3. Schuin of motief

Je kan ook een schuine of zelfs onregelmatige installatie overwegen die het mogelijk maakt om patronen te creëren. Het spreekt voor zich dat het installatie- en snijproces dan veel complexer wordt. Om nog maar te zwijgen van de structuur. Een te ";originele" installatie kan ook een belemmering vormen voor het verkrijgen van uw stedenbouwkundige vergunning…

4. Uiterlijk verder bepalen

Tot slot, het algemene uiterlijk van je toekomstige bekleding zal niet alleen afhangen van de richting waarin de latten zijn gezet. Een gevelbekleding kleine lege ruimtes tussen de latten laat, oogt anders dan eentje waarvan de latten bijvoorbeeld licht overlappen. Aan jou de keuze…