2 essentiële vragen die je moet stellen voor je je zolder renoveert

13/12/2018 - partner: Immovlan.be

Misschien ontbreekt het je aan ruimte in huis en overweeg je om je zolder om te toveren in een woonkamer. Zoja, dan zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je in acht moet nemen.

Wist je dat je bepaalde administratieve stappen moet nemen als je bovenstaande van plan bent? We leggen er meer over uit…

Heb je een stedebouwkundige vergunning nodig?

Wie de toewijzing van een binnenruimte gaat wijzigen, vraagt best een stedenbouwkundige vergunning aan. Doe je dat niet, riskeer je een boete omdat je een administratieve overtreding begaat. Het risico op inspectie is natuurlijk zo goed als nihil, maar je kan bijvoorbeeld wel ooit problemen krijgen met je verzekering of wanneer je bijvoorbeeld je huis verkoopt en de potentiële koper opmerkt dat “het pand niet voldoet aan de notariële akte“.

Dit gezegd zijnde, kunnen die stappen worden genomen door de aannemer die de werkzaamheden zal uitvoeren. Als je een beroep doet op een bedrijf, moeten zij zich ervan vergewissen dat de vergunning is afgegeven vooraleer ze met de werkzaamheden beginnen.

Is het project technisch haalbaar?

Voorafgaand aan de renovatie van een zolder moeten ook diverse technische controles worden uitgevoerd, omdat werkzaamheden op zolder een invloed kunnen hebben op de stabiliteit van het gebouw: structurele aanpassingen brengen risico’s op verzwakking met zich mee die zeker niet mogen worden verwaarloosd. Het is dus aan jou (of aan het bedrijf dat het werk uitvoert) om bijvoorbeeld de toestand van de dakconstructie, de toestand van de vloer en dergelijke meer te controleren.

Dan volgt een hele reeks werken om deze nieuwe ruimte in te richten. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van een trap om toegang te krijgen tot de zolder (als deze nog niet bestaat of te oud is), maar ook aan geluidsisolatie en/of thermische isolatie van de vloer, elektriciteit, verwarming, eventueel de installatie van dakvensters… Kortom, een zolder renoveren, is een klus waar heel wat bij komt kijken…