Geglazuurde of volkeramische tegels? Of iets ertussenin?

12/12/2018 - partner: Immovlan.be

Heb je al eens gehoord van tegels “gekleurd in de massa” en heb je geen idee wat dat inhoudt? Geen paniek: we leggen het uit…

Je hebt besloten om keramische tegels te plaatsen, waar er verschillende soorten van bestaan. Maar wat voor tegel wil je dan precies? Wat zijn de verschillen?

Geglazuurde tegels

De goedkoopste soort. Het is een materiaal gemaakt van klei en bevat verschillende andere mineralen om het bijzonder sterk te maken. Deze tegel is bedekt met een dun laagje email dat zowel een beschermende als een decoratieve functie heeft (het laat met name toe om zeer verschillende kleuren te kiezen). Als je dit type tegel verbrijzelt, zal je een groot verschil opmerken tussen het oppervlak en de interne samenstelling.

Volkeramische tegels

Omdat hun interne structuur volledig identiek is aan het oppervlak, spreken we van volkeramische tegels. Ze zijn niet geglazuurd en in geval van splintering is er dus ook geen kleurverschil. Aan de andere kant is het aanbod zeer klein.

Geglazuurde tegels gekleurd in de massa

Om bovenstaande te counteren, bieden fabrikanten al enkele jaren geglazuurde tegels aan die in de massa getint of gekleurd zijn. Dit betekent dat de kleur van het “koekje” zo dicht mogelijk bij de kleur van het oppervlak ligt. Dit combineert de voordelen van geglazuurde tegels met die van volle tegels.